Poradte s volbou popinavky

host - 131.15 (?)
1.10.2010 9:54

Dekuji za reakce :) o klematisu jsem taky uvazovala, jeste jsem ho nikdy nemela, ze bych vyzkousela neco noveho? Psi vino jeste zvazim, ale asi prece jen pujdu do klematisovych krasnych kvetu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 131.15 (?), 30.9.2010 12:19, zobrazeno: 4284x

Dobrý den,

potrebuju poradit s vhodnou popínavkou na plot. Máme rohovou zahrádku v kolonii, na které si chceme udelat malé posezení a obtezuje nás spousta kolemjdoucích lidí (hned vedle je výbeh pro vencení psů). Nepotrebuju uplne neprůhlednou stenu a nevadí kdyz v zime popínavka opadá nebo úplne zajde, jen chceme mít přes léto o něco větší soukromí, prostě jde o to znesnadnit snadný výhled pejskařům až na náš stolek :). Navíc je u plotu řada rybízů, takže už nezbývá prostor na široký živý plot. Také jsem zavrhla nějakou textilii nebo rákos - chci vzdušnější zábranu. Představuju si nějakou nenáročnou kvetoucí popínavku která se bude šplhat jen po plotu, ani ne moc huste nasázenou (délka kterou bych chtela nechat porůst je asi 5 metrů). Uvazovala jsem ze bych vysela/vysadila na jaro k plotu povíjnici. Myslíte, že zvládne narůst od jara tak, aby na léto plnila takovou funkci? A dokáže se vysemenit a vyrůst znovu další rok, nebo by bylo nutné každý rok ji obnovovat? Uvažovala jsem i o hrachoru ale ten neroste dva roky po sobě na stejném místě.  Ale klidne to budu strídat, hlavne aby to rostlo :) Nechci rostlinu která poroste bůhvíkolik let protože se může stát, že se odstěhujeme za dva, tři roky pryč a zahrádku opustíme, spíš něco rychle rostoucího a na podzim klidne pryc s tim.

host - 49.39 (?), 30.9.2010 14:09

Jakékoli bylinné popínavce, ať už trvalce nebo letničce, potrvá několik měsíců, než v daném roce povyroste do požadované výšky, aby Vám zajistila alespoň nějaké soukromí. Předpokládám, že to bude vždy nejdříve tak v půlce prázdnin, takže delší dobu - celé jaro a půlku léta - budete kolemjdoucím pejskařům na očích.

Já bych volil nějakou dřevinnou popínavku, protože porost bude na plotě trvalý a jakmile se zjara olistí, bude plnit svou funkci. Osobně bych byl pro různé druhy plaménků - klemátisů; některé kvetou časně zjara, některé v létě, některé ještě nyní.

(Pro dnešek a jako první reakce vše.)

Josef.

host - 223.249 (?), 30.9.2010 14:26

Já bych Vám doporučil Loubinec.Ten Vám to zaručeně obroste tak, že tam budete mít naprosté intimčo.   Za Klemátis se také přimlouvám.

host - 131.15 (?), 1.10.2010 9:54

Dekuji za reakce :) o klematisu jsem taky uvazovala, jeste jsem ho nikdy nemela, ze bych vyzkousela neco noveho? Psi vino jeste zvazim, ale asi prece jen pujdu do klematisovych krasnych kvetu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz