plody mučenky

host - 18.164 (?)
18.4.2009 21:55

myslim ze to bylo kdysi dávno v zahradkari nebo v ziva, že i u nas jde pestovat venku mucenku, ale uz nevim ktery druh je tak moc mrazuvzdorny.jine druhy vymrzaji, i ten jeden odolny by se mel nahrnout na zimu hlinou nad koreny. V botanickych zahradach maji vetsinou tu p.alata, ma asi nejvetsi plody.citrusari o tom budou vedet vic.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 196.204 (?), 17.8.2007 7:15, zobrazeno: 9664x
Slyšel jsem, že plody mučenky jsou jedlé. Může mi někdo poradit, které jsou jedlé a kdy se dají konzumovat? 

host - 1.3 (?), 17.8.2007 7:47
"Ovocné" mučenky: Passiflora edulis - žlutoplodá samosprašná, P. quadrangularis, P. alata, P. maliformis, P. ligularis, P. mollissima, P. caerulea atd. Plody se sklízejí tmavě fialové, měkké, dužninu konzumujeme v čerstvém stavu, vhodná i na marmelády, nápoje, dužnina je sladkokyselá s četnými semeny, které při jídle nevadí, dozrávají 2 až 3 měsíce po odkvětu.

host - 18.164 (?), 18.4.2009 21:55

myslim ze to bylo kdysi dávno v zahradkari nebo v ziva, že i u nas jde pestovat venku mucenku, ale uz nevim ktery druh je tak moc mrazuvzdorny.jine druhy vymrzaji, i ten jeden odolny by se mel nahrnout na zimu hlinou nad koreny. V botanickych zahradach maji vetsinou tu p.alata, ma asi nejvetsi plody.citrusari o tom budou vedet vic.

host - 217.42 (?), 14.1.2010 13:13

Částečně mrazuvzdorná je Passiflora incarnata podle literatury až do -20°C, moje zkušenost : ze sedmi semenáčů mě loňskou zimu přežily dva(maximum -17°C). Zkušený pěstitel mi potvrdil mrazuvzdornost v našich podmínkách max. do -15°C. Nevzdávám to. Zkouším lepší zimní ochranu kořenů - mulč z listí a polystyrenová krabice-neměl by to být problém protože nadzením část rostliny na podzim odumírá.

host - 187.78 (?), 20.3.2010 11:17

Plody mučenek mají různou barvu. V obchodech zakoupíte plody P. edulis - klasiceké jedlé mučenky, které jsou tmavě fialové a jakoby zmačkané, jako maracuju, někdy se dají sehnat i zelené, nezralé. Její varieta Flavicarpa má však plody žluto oranžové a silně kyselé. Ohledně samosprašnosti P. edulis se vede velká debata, už to příliš neplatí vzhledem k cizosprašnosti rostlin. Další plody jsou už více méně žluto oranžové, ale různých tvarů. P. ligularis prodávaná jako granadilla je kulatá a na tvrdé pokožce, spíše skořápce plodu jsou znatelné pruhy, P. mollissima má banánovité podlouhlé plody a P. alata a P. quadrangularis mají protáhlé velké plody - alata jako husí vejce, quadrangularis až do váhy 2-3 kg, běžně se však vyskytují kříženci s plody kolem 1,5 kg. Caerulea má také oranžové plody, ale jako vyloženě chutnou bych ji neuváděla, je fádně sladká. U nás se eduliska a ligularis dají koupit v obchodech za celkem rozumné ceny a ligularis je opravdu výborná.

Mučenky jako takové jsou převážně cizosprašné, ale platí to na celou rostlinu, takže opylit květ pylem z jiného květu téže rostliny má maximálně efekt toho, že se vyvine prázdný plod. Je třeba pěstovat dvě nepříbuzné rostliny - dva různé zdroje sazenic, dva semenáče.

Ohledně zimovzdornosti se ještě píše o P. lutea, ta má drobné žluté květy a podobně jako u incarnaty jí uschne celá nadzemní část a z kořenů vyroste na jaře znovu. Pár jich u nás je, ale údaje o jejich pěstování nemám...

Moje osobní zkušenost s incarnatou je taková, že rostlina dvouletá po vysazení do studeného skleníku, kde běžně kvete a plodí P. caerulea nepřežila druhou zimu. Minima jsou kolem mínus 3-5 st. Celsia a caerulea mi za nějakých 12 let pěstování zmrzla pouze jednou, když venku byly mrazy kolem mínus dvaceti, jinak je i přes zimu zelená.

Velmi pěkné jsou i hybridy P. incarnaty např. P. Incense, které snášejí kolem mínus 8, ale tu jsem takto netestovala...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz