Mate nekdo paulownií?

host - 142.13 (?)
15.4.2014 8:28

My máme u Brna 4 sazenice - 2x odrůdu Kirl a 2x Biomasa. Sázeli jsme je loni v srpnu, na zimu jsme je zasypali velkou vrstvou hoblin, teď na jaře je chodíme zalévat a už jim odspodu raší lístky, kmínky uschly asi do poloviny, u země zůstaly zelené. Výška je zatím tak 30 cm, letos ale čekáme větší přírůstek, protože pořádně zakořenily. Tyto dvě odrůdy by měly snést mráz do -15 až -20 °C, tak nám to řekl prodejce. V zahradnictvích seženete spíš odrůdu Tomentosa, ta se pěstuje pro krásný květ a můžete ji vidět např. v zámecké zahradě v Hluboké nad Vltavou. Ty ostatní odrůdy zkuste pohledat v inzerátech, já jsem našla na Hyperinzerce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

indien - (29) - 238.7 (?), 14.4.2014 9:35, zobrazeno: 12728x
Zdravím, premyslim o nejakem okrasnem stromu a zaujala me paulownie-hMate ji nekdo?Popripade, kde by se dala sazenice sehnat.Diky

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 40.185 (?), 14.4.2014 10:23
Vloni jsme si ji vysadili, je ale teplomilna, takze chce sve jiste klima..sehnat se da, pripadne si ji objednat v zahradnictvi, jiste se da sehnat a tak vam ji urcite dovezou, i kdyz ji aktualne mit nemusi

indien - (29) - 238.7 (?), 14.4.2014 10:27
Bydlim v Beskydech... tak snad se ji bude darit.Jak rychle roste?Podelte mi sve zkusenosti, diky

host - 243.114 (?), 14.4.2014 18:26

Máme ji v Přerově, několikrát omrzly již vyrašené pupeny, je velmi citlivá na mráz, první podzimní přímrazek ji spolehlivě odlistí. Máme ji cca 12 let, poslední čtyři roky by i kvetla (nasazuje poupata na podzim), ale zimní teploty pod -10ºC květy ničí a vykvete jen malá část. Roste rychle, ale při velmi kruté zimě jí namrzá i dřevo.

host - 142.13 (?), 15.4.2014 8:28

My máme u Brna 4 sazenice - 2x odrůdu Kirl a 2x Biomasa. Sázeli jsme je loni v srpnu, na zimu jsme je zasypali velkou vrstvou hoblin, teď na jaře je chodíme zalévat a už jim odspodu raší lístky, kmínky uschly asi do poloviny, u země zůstaly zelené. Výška je zatím tak 30 cm, letos ale čekáme větší přírůstek, protože pořádně zakořenily. Tyto dvě odrůdy by měly snést mráz do -15 až -20 °C, tak nám to řekl prodejce. V zahradnictvích seženete spíš odrůdu Tomentosa, ta se pěstuje pro krásný květ a můžete ji vidět např. v zámecké zahradě v Hluboké nad Vltavou. Ty ostatní odrůdy zkuste pohledat v inzerátech, já jsem našla na Hyperinzerce.

host - 142.13 (?), 15.4.2014 8:31

A ještě bych dodala, že u nás má paulonii jedna paní na chatě a už je to větší strom. Každý 2. rok ho ořezává, aby větve tolik nehnaly dovrchu a aby strom nebyl tak veliký. Kvést jsem ho ještě neviděla, a to už bydlím na vsi 3. rok. Ale ty listy, to jsou fakt plachty :-) Koukala jsem na ně i zblízka, mají na sobě chloupky podobně jako okurka, akorát jemnější, a průměr je 30 cm a více.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 39.69 (?), 15.4.2014 8:44
Tazatelka je z Beskyd, tam bych ji nedoporucoval, pokud ale nebude vadit, ze nepokvete a tesila byste se i jen z listu, taj proc ne, poupatase zakladaji jiz na podzim a tak mohou pres zimu zmrznout, tez na jare a jak znamo Beskydy nepatri do teplych lokalit

host - 178.38 (?), 15.4.2014 11:26

No, jak se píše nade mnou, v Beskydech pravděpodobně nepokvetesad Já jsem z jihovýchodní Moravy, Horňácko, což je už dost drsná oblast. Máme osmiletý strom a za tu dobu kvetla jedenkrát a to po jedné z těch mírnějších zim... vloni či předloni..? Letos je to nadějné, pokud květy ještě něco nešlehne... Třeba ve Zlíně kvetou pravidelně, ono ve městě je o pár stupňů tepleji.

indien - (29) - 36.194 (?), 16.4.2014 15:41

Všem moc děkuji...:-) Bohužel jsem si tento kup krásného stromu rozmyslela právě kvůli nepříznivým podmínkám... Chtěla jsem něco krásného a ten květ mne zaujal... Můžete mi doporučit něco jiného:-D Katalpu, štědřenec i sakuru mám...

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 35.175 (?), 16.4.2014 19:27

Já jsem Paulownii po delším váhání také zavrhl (370 mnm). Pokud vám jde o letní kvetení tak trochu odolnější je např. Magnolia grandiflora, Oxydendrum arboreum, Stewartia pseudocamellia nebo Chitalpa.. Lagerstroemia zmrzá každý rok až ke kořenům i u mě u teplé jižní zdi (tedy letos prvně ne, ale největší mráz byl tak -7 stupňů). Všechno ostatní se musí na zimu schovat... (Žakaranda, Korálový strom, Delonix, Beumontie, Callistemon, atd.). Letos budu zkoušet Albizii.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz