Tchýnin list

host - 192.35 (?)
21.5.2011 12:37

Je vypěstovaný z rozděleného trsu nebo z listu? Jestli z listu, tak to bude tím.Aby měl žlutý okraj, tak by měl mít původní kořeny.Olina

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 88.14 (?), 20.5.2011 21:27, zobrazeno: 15457x

Dobrý den.Mám prosbičku... už asi druhý rok mám tchýnin jazyk, je to ten co má okraj světlounký... rostou mi nové a nové lístky, ale už nemají ten okraj... nevíte čím by to mohlo být?Mám ho v kuchyni na skříňce a světlo má... předem děkuji za ospověď Lucka

Tchýnin jazyk...
Tchýnin jazyk...

host - 192.35 (?), 21.5.2011 12:37

Je vypěstovaný z rozděleného trsu nebo z listu? Jestli z listu, tak to bude tím.Aby měl žlutý okraj, tak by měl mít původní kořeny.Olina

host - 45.106 (?), 21.5.2011 15:34

Ne ne... je to původní rostlinka... takhle jsem ji koupila... je jen přesazená...

host - 85.40 (?), 21.5.2011 22:54

Tento typ tchýnina jazyka se rozmnožuje jen nařezanými listy, neb ty světlé okraje si nezachovává, pokud vám tedy začne vyhánět odnože, mají zpravidla původní barvu. Ale pravidlem to není. My jsme jí také měli a vytvářela listy i s okraji. Pokud se vám to nelíbí, mohla byste nařezat ten pruhovaný list, ošetřit stimulátorem a vysázet takových odřezků do květináče víc a nechat zakořenit. Nic jiného mě nenapadá.

host - 220.130 (?), 22.5.2011 0:50

Nemáte v květináči dvě rostliny? Protože rostliny s lemovanými listy se dají pro zachování lemování množit pouze oddělky, jakmile lemovaný list nařežete na díly a ty zasadíte, vyrostou pouze zelené rostliny. Takže tak, jak radí 85.40 to nejde.           Lída

host - 187.154 (?), 22.5.2011 9:50

Sám jsem to nezkoušel, ale už v mé první knížce o pěstování pokojových rostlin (když jsem byl ještě dítě školou povinné) bylo psáno, ze tenura ("tchýnin jazyk") se žlutými okraji listů se množí listovými řízky, u kterých je nutné před zapíchnutím do substrátu vyříznout středovou zelenou část, aby zakořenila pouze ta žlutá okrajová část.

Ve Vašem případě určitě došlo k zakořenění středové zelené části a proto mají odnože pouze zelenou barvu.

Doporučuji kytku vyklepnout z květináče, opatrně, třeba proudem vody ji zbavit země v oblasti, odkud zelené výmladky vyrážejí a pak je ostrým nožem oddělit. Ránu zasypat dřevěným uhlím proti hnilobě (také dávná rada), nechat zaschnout (zkorkovatět) a znovu zasadit.

Josef.

host - 88.14 (?), 22.5.2011 10:16

Ahá... já jsem ho takhle koupila teda, ale asi ho tak aji nechám... třeba časem si s tím pohraju a udělám to podle Vás jak říkáte.Je to škoda... mám i ten druhý stále zelený stojí pěkně vedle sebe a vypadá to moc hezky.Moc děkuju za rady všem!!S pozdravem Lucka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz