Primula acaulis

majjuna - (7) - 3.125 (?)
14.2.2008 21:44

Vdaka moc:-))

To je dobre vediet. Nabuduce si skor, ako kupim akykolvek kvet, zistim o nom viac info (nie od predavacov - ti mi uz viac razy povedali hlupost. Zjavne neodbornici, len predavaci, co je velka skoda).

Skusim sa popozerat po divokej prvosienke:-) je to krasna rastlina.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
majjuna - (7) - 3.125 (?), 2.2.2008 22:14, zobrazeno: 15601x

Dobrý deň všetkým,

prosím o radu. Kúpila som si tento kvietok - primulu acaulis - a potrebovala by som vediet, ako sa o nu starat, aby jej bolo u mňa dobre. Má radšej teplo? Znesie Slnko? Radšej svetlo alebo prítmie? vlhko či sucho? Ako zalievat?

Vdaka:-)

host - 186.98 (?), 14.2.2008 8:49

Primula acaulis je synonimum od Primula vulgaris.  Jde o to jakou rostlinu jste si sehnal, jestli divočejší formu, či dokonce formu divokou botanickou. Bývají bílé se žlutým vnitřkem nebo celé žluté. Pěstují se jako trvalky, bez problémů rostou a na záhoně se i samy přesévají, mohou zplanět,  občas je vídám mimo zahrádku...
jsou opravdu tvrdé, stejně tak existuje mnoho kříženců se zajímavou barvou květů, které jsou trvanlivé a vhodné do do volné půdy. Doporučuju.

Na proti tomu se ale pěstují hrnkové kultivary prvosenek, které jsou všelijak prošlechtěné, a obvykle k dalšímu pěstování ne moc vhodné. Jak jsem se nedávno dozvěděl jde také o ranost. Rané a brzy kvetoucí velkokvěté kultivary jsou prý méně mrazuodolné, a jejich trvanlivost je minimální,  čím jsou ale pozdnější tím jsou vhodnější k  k dalšímu pěstování na záhonech.  Jejich potomstvo však prý nedosahuje takové kvality, velikosti a barvy lvětů, také samotná rostlina vyhnojená v hrnku pro prodej se bude později v dalších letech chovat trochu jinak, květy nebudou tak veliké.

Myslím že je lepší si obstarat botanické typy či osvědčené kultivary jako je

Sucho moc nemusí, raději mají přistíněné a vlhké stanoviště, kde i déle kvetou.

Samozřejmě pro informace stačí zagooglit!!!

Zdraví Karel  Hajda.

majjuna - (7) - 3.125 (?), 14.2.2008 21:44

Vdaka moc:-))

To je dobre vediet. Nabuduce si skor, ako kupim akykolvek kvet, zistim o nom viac info (nie od predavacov - ti mi uz viac razy povedali hlupost. Zjavne neodbornici, len predavaci, co je velka skoda).

Skusim sa popozerat po divokej prvosienke:-) je to krasna rastlina.

host - 199.37 (?), 10.1.2009 12:29

zdravim,

ja som tuto rastlinku dostala asi pred tyzdnom, momentalne mi kvitne. chcem sa opytat, kedy by ju bolo vhodne presadit a aku zeminu si mam obstarat?

dakujem, marianna

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025