Poznáte rostlinku?

zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?)
29.1.2010 18:51
tady je navod, ktery ja vzdy beru z netu kdyz mam neco noveho na celym svete je toho dost. tak kdyby to bylo to same tak zde se to chodi. BOTANICKÝ NÁZEV: Selaginella. POPIS: Šípatka, vraneček (Selaginella) je zajímavá rostlina, kterou můžete vidět v prodeji buď usušenou, tehdy vypadá jako scvrklý balonek ze suchých listů, pokud je však zalitý a umístěný do vlhkého prostředí, pak se rozevírá a vytváří nevelký keřík, s drobnými zelenými lístky. Prodávají se také druhy: Selaginella apoda: Je to závěsná rostlina, velmi podobná kapradině, se světle zelenými listy. Selaginella uncinata: Je nevelká závěsná rostlina, s namodralými stonky i listy. Selaginella emmeliana: Je menší keřík, s velmi drobnými lístky, podobný cypřiši. Selaginella kraussiana: Má popínavé stonky a precizní, žlutozelené lístky. Je to překrásná rostlina, která vyžaduje přiměřenou teplotu a vlhký vzduch. Má ráda vláhu a snáší stín. Rozmnožuje se na jaře, dělením trsu. ČELEĎ: Alismataceae, žabníkovité. PŮVOD: Západní Asie. TEPLOTA: Šípatka, vraneček (Selaginella) má rád te plotu mírnou, ne však vyšší, než 18 až 19°C, v zimě ne nižší, než 13°C. SVĚTLO: Šípatka, vraneček (Selaginella) upřednostňuje mírně osvětlené stanoviště nebo lehký polostín. Dobře se mu daří na severních oknech. Na příliš zastíněném stanovišti bude rostlina špatně růst a ztratí dekorativní přitažlivost. Dobře se jí daří také při umělém osvětlení. ZÁLIVKA: Šípatka, vraneček (Selaginella) má na jaře a v létě rád zálivku bohatou, v zimě se zálivka trochu omezuje. Voda na zálivku se doporučuje pouze měkká. HNOJENÍ: Šípatka, vraneček (Selaginella) se v období od března do září každé 2 týdny přihnojuje přihnojuje komplexním hnojivem pro dekorativní listnaté rostliny, dávka je dvakrát menší než doporučená. VZDUŠNÁ VLHKOST: Šípatka, vraneček (Selaginella) potřebuje velmi vysokou vlhkost vzduchu. Rosí se několikrát denně, vždy teplou a měkkou vodou, nebo se umisťuje na širokou misku s vodou. Vraneček se hodí pro pěstování v teráriích. PŘESAZOVÁNÍ: Šípatka, vraneček (Selaginella) přesazujeme vždy na jaře, zhruba každé 2 roky. Nádoba by měla být široké, květináč spíše mělký. Zem musí být kyprá a hygroskopická. Doporučené složení zeminy: 1 díl vláknité rašeliny, 1 díl listovky a 1 díl písku. Nutná je dobrá drenáž. Při přesazování se zemina neudusává a nepěchuje, protože nesmí ztratit kyprost a musí dobře propouštět vzduch. MNOŽENÍ: Šípatka, vraneček (Selaginella) se množí dělením keře s kořeny, a také stonkovými řízky na jaře a v létě. ŠKŮDCI, CHOROBY: Šípatka, vraneček (Selaginella) je napadán škůdci a chorbami jen velmi vzácně.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
kasula - (8) - 200.142 (?), 29.1.2010 17:12, zobrazeno: 12305x

Dobrý den,

dostala jsem živou rostlinku v květináči, ale bohužel mi neřekli název, ani jak se o ni starat. Proto bych Vás chtěla požádat o pomoc, při určení druhu.

Děkuji za Vaše odpovědi!

Eva

rostlinka
rostlinka

zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 29.1.2010 18:32
no ja vam neporadim nevim co to je ale pripomina mi to vraneček -- ale fakt nevim a vy ostatni me tu nekritizujte ja si jen napsala co mi to pripomina , co jsem mela doma, ale toho muze byt vice treba jeden typ je treba ruze z jerycha to jsem mela take doma ale jsem se o to nestarala vubec soupla jsem to do skrine a obcas jsem to vytahla a namocila ve vode ---

zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 29.1.2010 18:51
tady je navod, ktery ja vzdy beru z netu kdyz mam neco noveho na celym svete je toho dost. tak kdyby to bylo to same tak zde se to chodi. BOTANICKÝ NÁZEV: Selaginella. POPIS: Šípatka, vraneček (Selaginella) je zajímavá rostlina, kterou můžete vidět v prodeji buď usušenou, tehdy vypadá jako scvrklý balonek ze suchých listů, pokud je však zalitý a umístěný do vlhkého prostředí, pak se rozevírá a vytváří nevelký keřík, s drobnými zelenými lístky. Prodávají se také druhy: Selaginella apoda: Je to závěsná rostlina, velmi podobná kapradině, se světle zelenými listy. Selaginella uncinata: Je nevelká závěsná rostlina, s namodralými stonky i listy. Selaginella emmeliana: Je menší keřík, s velmi drobnými lístky, podobný cypřiši. Selaginella kraussiana: Má popínavé stonky a precizní, žlutozelené lístky. Je to překrásná rostlina, která vyžaduje přiměřenou teplotu a vlhký vzduch. Má ráda vláhu a snáší stín. Rozmnožuje se na jaře, dělením trsu. ČELEĎ: Alismataceae, žabníkovité. PŮVOD: Západní Asie. TEPLOTA: Šípatka, vraneček (Selaginella) má rád te plotu mírnou, ne však vyšší, než 18 až 19°C, v zimě ne nižší, než 13°C. SVĚTLO: Šípatka, vraneček (Selaginella) upřednostňuje mírně osvětlené stanoviště nebo lehký polostín. Dobře se mu daří na severních oknech. Na příliš zastíněném stanovišti bude rostlina špatně růst a ztratí dekorativní přitažlivost. Dobře se jí daří také při umělém osvětlení. ZÁLIVKA: Šípatka, vraneček (Selaginella) má na jaře a v létě rád zálivku bohatou, v zimě se zálivka trochu omezuje. Voda na zálivku se doporučuje pouze měkká. HNOJENÍ: Šípatka, vraneček (Selaginella) se v období od března do září každé 2 týdny přihnojuje přihnojuje komplexním hnojivem pro dekorativní listnaté rostliny, dávka je dvakrát menší než doporučená. VZDUŠNÁ VLHKOST: Šípatka, vraneček (Selaginella) potřebuje velmi vysokou vlhkost vzduchu. Rosí se několikrát denně, vždy teplou a měkkou vodou, nebo se umisťuje na širokou misku s vodou. Vraneček se hodí pro pěstování v teráriích. PŘESAZOVÁNÍ: Šípatka, vraneček (Selaginella) přesazujeme vždy na jaře, zhruba každé 2 roky. Nádoba by měla být široké, květináč spíše mělký. Zem musí být kyprá a hygroskopická. Doporučené složení zeminy: 1 díl vláknité rašeliny, 1 díl listovky a 1 díl písku. Nutná je dobrá drenáž. Při přesazování se zemina neudusává a nepěchuje, protože nesmí ztratit kyprost a musí dobře propouštět vzduch. MNOŽENÍ: Šípatka, vraneček (Selaginella) se množí dělením keře s kořeny, a také stonkovými řízky na jaře a v létě. ŠKŮDCI, CHOROBY: Šípatka, vraneček (Selaginella) je napadán škůdci a chorbami jen velmi vzácně.

host - 49.39 (?), 1.2.2010 13:02

Vše je asi dobře okopírováno, ale k vranečku (Selaginella) mi nesedí druhý název - šípatka - a už vůbec ne čeleď žabníkovité - Alismataceae.

(Šípatka je český název pro vodní bylinu Sagitaria - a ta by z čeledi žabníkovitých mohla být).

Vraneček patří mezi tajnosnubné rostliny, tedy do příbuzenstrva kapradin, přesliček apod. - a myslím, že bude mít vlastní čeleď (tedy Selaginellaceae), ale to píši jen tak z hlavy (nevyhledával jsem to na netu nebo v knížkách).

Josef.

zanpets - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (395) - 39.231 (?), 1.2.2010 13:20
ja jsem to jen zkopirovala, to co jsem nasla... ale rostlinu jsem mela podobnou z temi listy,,,, tak netvrdim ze ten navod je psán dobře,... ja kdyz neco neumin selskym rozumem tak hledam na netu

kasula - (8) - 200.142 (?), 29.1.2010 19:38

Děkuji, za vyčerpávající odpověď :)

host - 176.18 (?), 1.2.2010 16:03

vraneček -Selaginella: samostatná čeleď Vranečkovité (výtrusné rostliny). Pěstování: stín nebo polostín, celoročně pokojovou teplotu a vysokou vzdušnou vlhkost, mlžíme, nikdy nenecháme vyschnout. Chránit před průvanem. Ideální do zahrádek v lahvích. Přihnojujeme slabě po 14ti dnech od března do září. Množíme dělením trsů, vrchními větvičkami připevněnými k substrátu, některé druhy dceřinnými rostlinkami, které tvoří na listech.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz