Neznámá rostlina

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 238.24 (?) 
29.8.2012 22:08

Hančo, je to tak. Přesně sem jsem mířil. Vzal jsem to přes můj (v taxonomických záležitostech oblíbený) biolib.cz (biological library), vyjel jsem si tam uvedené rody patřící do čeledi kopřivovitých a u každého z těchto rodů jsem nechal googlem vyhledat obrázky. Už hned asi šestý rod Boehmeria (česky ramie) mne velmi zaujal svou podobností k neznámé, ale ještě to nebylo ono. Myriosperma je v abecedním seznamu rodů asi na 30. až. 40. místě, ale poctivě jsem prošel až na konec seznamu.

I přímo na biolibu jsou její fotky - z botanické zahrady Univerzity Karlovy v Praze, takže tam je nejspíše i nyní k vidění.

Zahradnický slovník naučný uvádí: Myriocarpa, česky MNOHOPLOD,... tropický původ z Mexika až po Brazílii... V poloteplém skleníku se vzácně jako sbírková rostlina pěstuje Myriocarpa stipitata (synonymum Boehmeria argentea)... pouze zaštípnuté rostliny se větví a vytvoří statné exempláře. Substrát živný, hlinitý... (Autor hesla: Hieke).

Tak jsem rád, že je tato hádanka rozřešena a můžeme klidně spát :-)

Josef.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 166.4 (?), 29.8.2012 22:14

Hluboce se klaním, že je to příbuzná kopřivy, to mne ve snu nenapadlo...

To že je k vidění v celé řadě botanických zahrad potvrzuje mé tušení, že jsem tu kytku již někdy někde viděl... teď jsem se kouknul na net a mají ji i v brněnské botance...yes

Edit: vlastně s těmi kopřivovitými mne to napadlo, ty listy mi přimínaly rod Pilea, tak jsem v něm pátral po  takovém obřím zástupci, ale pochopitelně marně. Holt jsem neměl tu trpělivost jako pan Josef a do dalších příbuzných rodů jsem se nepodíval.... blush

rogalo - (41) - 141.180 (?), 30.8.2012 8:07

ano je to přesně ona, všem pátračům a hledačům patří můj hluboký obdiv, ještě jednou všem díky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz