Mám malé řízky myrty z loňska v květináči za oknem. Krásně rostou, ale jsou jako orosené a kapky jsou lepkavé. Škůdce nevidím. Vůbec nevím, co to je. Prosím o radu. Děkuji.
Já si to nezodpověděla sama, já to nevím, jestli to udělala dcerka.Nemám žádné zkušenosti s myrtou, nikdy jsem ji nepěstovala, řízky jsem dostala, tak se ptám, zda náhodou nepouští nějakou šťávu.Jednu rostlinu, co pouští lepkavou šťávu, totiž mám.
Myrta by za normálních okolností neměla žádnou lepkavou hmotu sama pouštět, jedině kdyby byla obalena mšicemi, tak by to byl produkt od mšic, to byste si určitě všimla, ještě zkuste vypátrat, čím dcerka stříká.
Pořádně se podívejte na větvičky, nejsou-li tam"přilepené" oválné, jakoby voskovité, mírně vypouklé štítky: puklice v různých stadiích vývoje. Taky jsem je kdysi míval na myrtě (nyní už tu myrtu nemám) a bývala také olepená. Postřik: můj oblíbený SUMITHION - hodně jedovatý ale jako jeden z mála insekticidů systemický - tedy "vsýkne se" do rostliny a rozvádí se jejími cévními svazky: tak se dostane i k těm puklicím - přes voskový povlak jim totiž jinak nic nevadí. Josef.
Josefe, děkuji za radu.Měl jste pravdu, jsou tam puklice.Zpočátku nebyly vidět.Rostlinu jsem omyla a lepkavá šťáva se brzy zase objevila.Pak jsem uviděla i ty potvůrky!