Květina s velkými červenými květy - co je to?

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?)
28.8.2008 17:31

Mohla by to být netikavka sultánka(Impatiens waleriana),popis tomu sedí.Jestli to je opravdu ona,tak je to letnička

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 186.210 (?), 28.8.2008 16:32, zobrazeno: 15757x

Pořídila jsem květinu, která má nádherné červené, na světle téměř jako sametově zbarvené květy o průměru asi 6cm, složené z pěti lístků - lístky mají tvar srdíčka. Pod květem je něco jako "ostruha". Květů je na konci větviček někdy i 5-6 a vydrží dost dlouho. Listy jsou protáhlejší, do špičky, a hlavní žilka v listech je zbarvená do červena, tmavě červené jsou i větvičky. Kytka hodně "pije" a po jednom dnu bez vody se ohýbá a ztrácí listy. Drobná větvička ve vodě pustí kořeny.

Věděl by někdo, o co se jedná, příp. jak ji pěstovat a jaké výšky asi dosahuje?  Květina stále dost rychle roste (má už přes 50 cm, až mám téměř podezření, že by to mohl být keř) a protože kvete jen na koncích větviček a hlavní větvičky jsou dost silné, přes půl cm, (je ale nutno je podepírat), nevím, zda ji ostříhat, aby se nezdeformovala a aby nepřestala do budoucna kvést.

Myslela jsem, že jde o buloň, ale ten podle obrázků nemá ostruhu.

Moc děkuji za radu. Ivana

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 28.8.2008 17:31

Mohla by to být netikavka sultánka(Impatiens waleriana),popis tomu sedí.Jestli to je opravdu ona,tak je to letnička

host - 67.226 (?), 28.8.2008 21:31

S ohledem na váš popis bych souhlasil s kolegou Doušou a jelikož je to má oblíbená balkónovka zase bych něco doplnil. Myslím, že už vám příliš nevyroste, při venkovním pěstování prodělává právě v této době svůj vrchol kvetení i růstu. Nemám s touto květinou zkušenosti jako s pokojovkou. Nechávám je přezimovat ve světlé chladnější chodbě (cca 15ºC) a již na konci zimy (únor) je řízkuji přes zakořenění ve vodě. I v této době ji lze silně zřezat nad nejspodnějšími očky a květina zvonu obrazí. Nejchoulostivějším problémem je trefit zimní zálivku. Při přemokření květina rychle uvadá.

host - 186.98 (?), 29.8.2008 10:35

Já typuji netýkavku Impatiens new guinea hybrid.  Mají protáhlejší často načervenalý list a také srdíčkové vykrojené okvětní lístky.  Jsou na zimování snad ještě náročnější než valeriany, je to spíš o náhodě, jestli trefíte místnost. Rozhodně nemá v zimě ráda teploty nad 20°C a radiátor, chce co nejvíc světla. Světlo je totiž limitující faktor při přezimování, ale bacha na popáení za sklem a škůdce v období zimního chřadnutí.

Karel.

host - 186.210 (?), 29.8.2008 19:46

Děkuji všem moc za identifikaci i za rady. Momentálně je blízko radiátoru a přezimování jsem ještě neřešila, takže všechny rady určitě využiji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz