Amarelis semínka

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?)
17.2.2013 13:33

Omlouvá se ne Amyrilis, ale Amarylis. Ani si to po sobě nepřečtu...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 162.53 (?), 17.2.2013 12:23, zobrazeno: 5781x

Dobrý den, prosím poradte, dostala jsem v listopadu květinu, měla nasazeno na květ, dala jsem jí do ložnice, kde není takové teplo, nádherně rozkvetla, zalévala jsem jednou za týden.Po odkvětu jsem v nevědomosti nechala stvol bez zastřižení a dnes mi vypadla semínka.Co mám ted udělat abych rostlinu nepoškodila.Dole v květníku mu začaly vyrážet další cibulky, soudím dle malinkých lísků mimo hlavní cibuli.Děkuji za odpověd.Hanka

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 17.2.2013 13:32

Nejspíše to nebude Amyrylis, ale Hippeastrum. Asi bude zasazená v solidním substrátu, ale ten už cibule vyžila. Začněte ji přihnojovat, hnojivo plod a květ. Ty lístky jsou nejspíše z cibulek, které se tvoří v místě, kde bylo podpučí cibule nějak poškozeno.  Jestli máte zahradu, pařeniště můžete po ledových mužích vysadit cibuli tam /po otužení/, nebo ji nechat v květináči v zahradě nebo třeba na balkoně, za oknem lépe na jih, západ. Zkuste ji opatrně vyndat, jestli je cibule prokořeněná. Jestli ano, dejte ji zna vrstvu substrátu pro kytky za okno - do vyššího květináče a zalejte ež za týden. Jestli ne a máte suchý kravinec, dejte ho pod ní. Jestli používáte hnojivo typu Osmocote (na 4 měsíce), nebo suchý kravinec, přimíchejte ho do substrátu. Až se bude chystat podzim, teplota půjde v noci po 8-10°C, vemte rostlinu dovnitř a uložte jí v teplém sklepě, nebo ve stejně chladné, třeba i tmavé místnosti (cca 15°C), bez zalévání. Když jsme měli víc "amarylisů", vyklepli jsme je z květináčů, nechali ležet na sucho. Když se objevil mezi listy základ květu (u některé cibule v listopadu, u jiné v ůnoru, březnu), vysadili jsme je do živného a vlhkého substrátu. Suché kořeny jsme před výsadbou ostříhali. Zalili jsme až za 14 dnů a jen trochu. A stejně tak ještě jednou. Pak po týdnu, až do koce srpna. Pokud nevykvetly do začátku dubna, vysadili jsme je bez květu. Cibule sázené do kompostu z hnoje, nebo ty, pod které jsme sali kus suchého kravince (ještě se celé léto přihnojovaly roztokem Kristalonu Květ) narostly někdy až dvakrát v obvodu. Mladé rostlinky jsme před výsadbou opatrně odlámali a po zaschnutí je vysadili do stejné zeminy, starali se o ně úplně stejně. Kvetly někdy druhý, jindy třetí rok, dle toho jaké bylo léto a jak narostly. Semenáčky kvetou zhruba pátý rok, první rok se tolik nehnojí, od druhého stejně jako ty velké cibule. Květy byla různé, ale "byly to naše Hippeastra". 

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.2 (?), 17.2.2013 13:33

Omlouvá se ne Amyrilis, ale Amarylis. Ani si to po sobě nepřečtu...

host - 162.53 (?), 17.2.2013 13:43

Moc děkuji za rady, já to také napsala špatně :) a ten stvol, jak z něho vypadaly ta semínka mám tedy ustřihnout??A kde??Až uplně u cibule, nebo kde?Děkuji za rady

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz