Hynouci yucca/dracena

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?)
10.1.2012 19:45

Je to yukka a na 99% je přemokřená. Podle fotky si nejsem jistá, v čem ji máte zasazenou a jestli to má nějaký odtokový systém (nebo to není samozavlažovací květináč?) Doporučuju vytáhnout a podívat se na ni zespod. Jestli stojí ve vodě, chytne hnilobu do kmene a je po ní. Věřte, mám vlastní zkušenost - takto mi ji zahubil manžel, který měl za úkol ji sem tam polít. Polil ji tak, že naplnil prakticky celý obal frown a bylo po níno

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Drat - (1) - 198.145 (?), 9.1.2012 16:39, zobrazeno: 9316x

Zdravim, chtel bych se poradit o jedne veci, a to ohledne me yuccy/draceny (nejsem si jist ale myslim si ze je to spis yucca). Mam ji doma okolo dvou let, vse bylo v poradku ale behem posledniho mesice zacala vadnout a zloutnou ji spodni listy. Nize jsem prilozil fotografie, ktere asi vypovi o jejim stavu nejvic. Nevite nekdo co by to mohlo byt a jak tento prubeh zvratit? Dekuji

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 10.1.2012 19:45

Je to yukka a na 99% je přemokřená. Podle fotky si nejsem jistá, v čem ji máte zasazenou a jestli to má nějaký odtokový systém (nebo to není samozavlažovací květináč?) Doporučuju vytáhnout a podívat se na ni zespod. Jestli stojí ve vodě, chytne hnilobu do kmene a je po ní. Věřte, mám vlastní zkušenost - takto mi ji zahubil manžel, který měl za úkol ji sem tam polít. Polil ji tak, že naplnil prakticky celý obal frown a bylo po níno

host - 198.145 (?), 10.1.2012 22:50

Dekuji za odpoved. Kvetina je nyni zasazena v kvetinaci, ktery byl drive pouzivan jako samozavlazovaci s kanalkem pro naliti vody v jednom rohu a plovakem ukazujicim stav hladiny. Nyni je kvetinac predelan na klasicky zpusob, vespod je asi 5cm sterku a potom je tam zahradnicky substrat, ve kterem je kvetina zasazena. Jestli je tedy nynii kvetina prelita, doporucujete ji nejaky cas nezalevat vubec a pockat dokud se nevzpamatuje popripade je pro jeji zachranu nutne ji uplne znovu presadit? Nyni je zalevana tak jednou za dva az tri tydny tak dvema deci vody...

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 11.1.2012 8:38

Aha, už vímwink...tak tohle je přesně způsob, jakým hubím úspěšně své kytky jáno Ono to vypadá jednoduše a že by to mohlo i fungovat... jenže nefunguje! Vy ji sice zaléváte málo, jenže v tom keramzitu nemá žádné kořeny a stane se to, že voda prosákne zeminou do keramzitu a tam stojí. Další zálivka a vody přibývá, neboť odsud se nemá ani kam odpařovat, či jen minimálně. Kytka je sice suchá na prach, ale dole se to nejspíš plní hnijící vodou a až se to dostane na první kořeny, ty uhnijou. Mě se to stává pořád. Fakt to není dobrý způsob, jenže v takhle velkých květináčích... jak jinaksad Správně by měl být obal či podmiska a po zalití zbytek vylít ven. Opravdu bych ji zkusila vytáhnout a mrknout, jak to vespod vypadá. Je pravdou, že tímto způsobem může trpět i nedostatkem vody (všechna hned steče do keramzitu) ale většinou hnije odspoda. Přeju hodně štěstí a ať ji zachráníte - ještě je hezkásmiley

host - 198.145 (?), 17.1.2012 20:22

Diky :) Takze pokud je takhle velky kvetinac jedina moznost tak bude hynout vzdycky? Nebo by pomohlo odstranit ten keramzit a dat ji ciste do substratu?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz