základní zásady po hobby pěstování sadby



barra - (24) - 19.246 (?)
26.2.2009 21:20

Omlouvám se, ale s tím mulčem jsem to jaksi nepochopila... Mohla bych poprosit o podrobnější info? Díky, B.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
host - 238.108 (?), 13.2.2007 20:08
V čem je lepší vysévat do perlitu než do koupeného výsevního substrátu? Co je vlastně agroperlit chemicky?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 29.162 (?), 14.2.2007 5:34

Myslím , že největší výhodou Agroperlitu při vysévání ( a také řízkování)  ve dodržení optimálních poměrů vlhkost/ vzdušnost.

 Chemicky je Agroperlit křemičitan, geologicky je to čistě přírodní produkt,  hornina (jíl). Ta hornina se po vytěžení strčí do pece a působením horka vzniknou duté kuličky ( struktura podobná míčku na stolní tenis, průměr cca 1- 2 mm). Kuličky se pak třídí , a ještě nějak upravují a podle toho prodávají k různým účelům, nelze je zaměňovat (pro zahrádkáře, pro stavebnictví). Je velmi lehký  (100 l váží ne více než 5 kg). Po navhlhčení stěny kuliček přijmou vodu ( je to vysušený jíl), ale vzdušnost zůstává (pokud kuličky nerozdrtíte na prach).       

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 235.78 (?), 15.2.2007 13:52

Už druhým rokem jsem si nechala poslat zajímavé druhy semen z USA.Na googlu třeba: "vegetable seeds" a vysype se toho spoustu.Pak člověk musí najít jednak to,co potřebuje a pak ještě zjistit,jestli posílají i mimo USA,to nedělají všechny zásilkové obchody. Porto je podle našeho směšné - posledně jsem platila 1.2 dolaru za poslání z Floridy do brna. Vloni jsem měla bronzová rajčata - hodně praskala,ale to vloni asi všechna,speiál na sušení, velká oranžová apod.Celkem zajímavé jako zkušenost,ale není nad naše F1.

Letos už mám vzešlé zelené thajské lilky,pak lilky oranžové,dlouhé fialové.Pak ještě citronovou trávu a nějakou papriku.Vyšlo to levněji,než u nás,kde jsem si nechala poslat z www.jikl.cz semena,mají toho tam spoustu,ale poštovné 90 kč!!!

Znáte někdo Lima fazole,jinak též jávské nebo butterbean? Vypadají trochu jako větší sojové boby,vaři se zelená semena,i suchá. Nevím proč,ale tam mne upoutaly,že porostou nejen na Jávě,ale i v Brně.

Sadbu mám v různých krabičkách od Ramy apod,přikryté igelitovým sáčkem na ústředním topení.Vzchází všechno spolehlivě.Pak je pomalu odvykám na 24 st,odekrývám,přesunuji od topení k oknu/no,okno- 6x3m a pak do zimní zahrady,kde se netopí.Např.papriky pak přestanou tak rychle růst,ale nevytahují se mi,s lilky se musí opatrněji,ostatní semínka jsem ještě nesela,až začátkem března rajčata.                              Jitka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489), 15.2.2007 15:17
Mohla by si prosím dať nejaké doporučené stránky ? čo som pozeral zahraničné ja, boli dosť drahí....
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 9.202 (?), 27.2.2007 20:11

Zdravim, uz dlhsie rozmyslam akym sposobom si objednam semienka z usa. Navstivil som viacere webstranky ale jedna ma celkom zaujala_-

http://seeds.thompson-morgan.com - nemate dakto dajake skusenosti s touto strankou?. Mam asi cca 82 druhov rajcin a 25 druhov paprik  a rozsirim zbierku. vid. www.vladimir.zamecnik.sk/tomato.

Co sa tyka toho agroperlitu- pouzivam to uz druhy rok- ale len na papriky. tento rok mam velkost papriky cca 5-7cm- a korene cca 6cm- a az teraz som ich zacal pikirovat! nemate sa kde ponahlat- maju cca 4-5 listov.

Rajciny poestujem doba za oknom na parapete a dvoch stoloch. stoly su pri okne. neprisvecujem- polievam asi 2X za tyzden- vydatne a priebezne rosim. Prihnojujem celeritom - rastlinky su pevne a krasne zelene. ak mate dajake skusenosti s ktorymi by ste sa vedeli podelit- prosim moj mail je vladimir@zamecnik.sk. som z Trenčína diki

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 162.128 (?), 27.2.2007 22:37

v casopise Euro byla asi pred mesicem reportaz o rakouskem zemedelci,rajcatovem krali. Nasla jsem ji pro vas v archivu (mam predplatne).

jmenuje se Stekovics, farmari v obci Frauenkirchenu, v rakousku, kousek od madarskych hranic, a ma 3500 odrud rajcat ktere pestuje adalsi tisice co ma v archivu.  vybira si nejlepsi odrudy z hlediska chuti - a jak u vedl tezi hlavne ze starych odrud.

nabizi i exkurze (35 Euro, od 25 cervence, prohlidka plantazi a ochutnavky). 

To co me zaujalo je, ze rajcata pestuje na zemi, nevyvazuje je, jen podestyla slamou. Taky je nezaleva. Rajcata si podle reportaze dokazi najit vodu hluboko v zemi (pochazeji z skalnatych americkych oblasti). Pri destich slama navlhne, a dava rajcatum vlahu, pres den se pak rozehreje a rajcatka zahriva. Rajce podle Stekovicse miluje teplo a sucho, a za nezalevani se odvdeci daleko lepsi chuti - pri hledani vody koreny cerpa jinou vodu, s mineraly nez jaka je bezna zalivkova.

jeho  podminky jsou asi odlisne od nasich,ale stejne je to  velice zajimave, a pokud se rajcatum venujete jako nadsenci, tak se muze hodit, treba jako hezky namet na vylet.

jeste me zaujalo, ze Stekovics pomaha zakladat rajcatove plantaze i katarskemu sejkovi, bude se jednat o stovky hektaru a stovky odrud.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 238.108 (?), 1.3.2007 14:37
Máte super rajčata. To přihnojujete již malé rostlinky?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 104.27 (?), 1.3.2007 19:17

prihnojujem i semienka rajcin i parik- uplne od zaciatku 2/3 x za tyzden Celeritom+ trosku disikateho vapna+ granulovany kravsky hnoj

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 141.225 (?), 26.2.2009 19:46

Chci poděkovat za zajímavý tip o rakouském farmáři - po prohlédnutí jeho stránek jsem si prostudovala ještě další zahraniční odkazy o pěstování rajčat bez vyvazování. Asi to letos zkusím, ale u nějakých menších rajčat - u třešňových rajčat to prý jde nejlépe a výnosy by měly být vyšší, než při běžném pěstování.

Jinak mně se velmi osvědčilo pěstovat rajčata v mulči - používám nepotištěný karton, na to vrstvička půdy a na to malá vrstvička proschlé posekané trávy nebo kopřiv. Ale jednou jsem pěstovala s úspěchem i jen na kartonu). Při sázení se do kartonu udělá díra a rostlina zasadí). Proti ostatním rajčatům potřebovala ta zakartonovaná mnohem méně vody)resp. zalila jsem je za celou sezonu jen několikrát), nemusela jsem plít a plody byly zdravé) chemii nepoužívám). Osvědčila se mi také smíšená kultura s bazalkou, celerem a afrikány. A naíc to pěkně vypadalo.

Tak třeba to bude tip i pro další zahrádkáře.

Zdena B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
barra - (24) - 19.246 (?), 26.2.2009 21:20

Omlouvám se, ale s tím mulčem jsem to jaksi nepochopila... Mohla bych poprosit o podrobnější info? Díky, B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika