Když už ji budete nechávat dozrávat, obložte ji několika zralými jablky. Ta totiž uvolňují etylén (dnes se myslím správně nazývá ethen), což je fytohormon urychlující zrání.
Dnes jsem omylem utrhl jednu z velkých dýní, které mi narostli na zahradě. Zespod je ještě úplně zelená. Dozraje nebo ji mám rovnou hodit do kompostu? Paťa
No a proč to nezkusíte? Nemáte pro ni nikde ani kousek místečka, kde by mohla teoreticky dozrát? Já bych to prubla, stejně nemáte co ztratit a budete vědět. A pak dáte sem do diskuze vědět a všichni budeme o něco moudřejší. Koneckonců, na kompost ji můžete mrštit kdykoliv.
Když už ji budete nechávat dozrávat, obložte ji několika zralými jablky. Ta totiž uvolňují etylén (dnes se myslím správně nazývá ethen), což je fytohormon urychlující zrání.
Myslíte, že pár jablíček uvolní tolik etenu, aby to stačilo na mnohakilovou dýni? To spíš ta dýně bude mít v sobě mnohem více etenu než ta trocha jablek.
Což je i odpověď pro autora dotazu: Začala-li dýně "zrát" (přeměňovat polysacharidy na cukry), může v tom díky nahromaděným fytohormonům ještě nějaký čas pokračovat. A nebude-li, stále je šance ji využít i jinak než "na sladko". Nezralá dýně není jedovatá.
Taky mám na zahradě obrovskou dýni.Uvažuji, kdy ji utrhnout a zpracovat.Seshora je oranžová, ale spodek, od země, samozřejmě, oranžový není.Jak se pozná zralá dýně? Listy kolem jsou téměř všechny uschlé.
Trhala jsem už asi před měsícem.Zdálo se mi, že stopka je zaschlá, a v té době celkem dost pršelo, tak jsem to riskla.Otrhala položila na paletu a... doufala.Vydržely všechny a v místě kde ležely na zemi a byly ještě žluté, jsou dnes vybarvené také do oranžova.Zpracovávat je nebudu použiji je na podzimní výzdobu...