Stanoviště pro rajčata, papriky, okurky

host - 50.2 (?)
12.3.2012 9:29

Také jsem četla protiřečící si rady o místě pěstování rajčat. Zajímavé, že pouze u nich. Při pěstování další zeleniny se názory shodují - střídat.

Hodně pěstitelů tady na fóru pěstuje rajčata venku - rajčata jsou prý chuťově lepší. Já když jsem mívala rajčata venku, byla mnohem více napadána plísní než ta ve skleníku, takže jsem zůstala u něj (stejně jako zahrádkáři v blízkém okolí - 400m.n.m., pohoří).

Ve skleníku pěstuji rajčata, papriky i okurky stále na stejném místě, protože se mi zavedené osázení nejvíce osvědčilo. Úrodnost rajčat a paprik velmi dobrá, okurky se mi tedy nedaří - vždy jsou velmi brzy napadeny plísní a já prostě nějak nerada chemii blush. Budu ale dále bojovat.

Venku bych je střídala. Tedy nevím jestli i rajčata, ta bych vyzkoušela jak po sobě, tak i jinam. Lenča

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 167.137 (?), 12.3.2012 7:38, zobrazeno: 11058x

Dobrý den, někde jsem kdysi četl, že rajčatům se daří stále na stejném místě. Ted jsem četl v jednom časopise, že se nemají dávat po sobě. Jak to děláte vy? A u papriky a okurek? díky! Honza

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 133.163 (?), 12.3.2012 8:01

Snažím se to rotovat ale místo na to moc nemám, takže je to někdy i po sobě, zvláště ve skleníku a foliáku. Samozřejmě že je to o živinách a vyčerpání půdy, pokud prosperují tak to zase nějak moc neřeším. Do poslední chvíle místo výsadby tajím a než to rajčata zjistí tak je po sezoně cheeky.

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 12.3.2012 8:59

Také jsem to četla a protože jsem měla maličkou zahrádku, tak rajčata musela být stále na stejném místě.Teď jsme koupili 15a, ale rajčata "z naší zahrádky" byla stejně nejbujnější, nepraskala a měla i lepší chuť.Na poli byla taková - normální.Sem na osluněnou část asi 2a se mi jich vejde cca 40,jsou hnojená, opečovávaná,zalévaná, vzduch zde sice moc neproudí, ale zato tady nemívám plíseň ani jiné nemoci s výjimkou toho, že mi dobře vyzrálé plody občas úplně vyžere- rodina.:) To je jediná nemoc, tak jako víno rádo, když je dobré chytí "srkavku"-to je divné slovo, prostě koštýř srkne-neznám spisovný výraz - nasaje místo vína vzduch.A proto to vlastně všechno děláme, že.

host - 50.2 (?), 12.3.2012 9:29

Také jsem četla protiřečící si rady o místě pěstování rajčat. Zajímavé, že pouze u nich. Při pěstování další zeleniny se názory shodují - střídat.

Hodně pěstitelů tady na fóru pěstuje rajčata venku - rajčata jsou prý chuťově lepší. Já když jsem mívala rajčata venku, byla mnohem více napadána plísní než ta ve skleníku, takže jsem zůstala u něj (stejně jako zahrádkáři v blízkém okolí - 400m.n.m., pohoří).

Ve skleníku pěstuji rajčata, papriky i okurky stále na stejném místě, protože se mi zavedené osázení nejvíce osvědčilo. Úrodnost rajčat a paprik velmi dobrá, okurky se mi tedy nedaří - vždy jsou velmi brzy napadeny plísní a já prostě nějak nerada chemii blush. Budu ale dále bojovat.

Venku bych je střídala. Tedy nevím jestli i rajčata, ta bych vyzkoušela jak po sobě, tak i jinam. Lenča

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 133.163 (?), 12.3.2012 9:36

A jak se vyrovnáváte s prostředím ve skleníku, tzn. rajčata potřebují sucho ale okurky nebo papriky zase vlhko?

Ještě k té plísni okurek, je to stopro plíseň? Nejsou to svilušky? Já jsem s rozpoznáním napadení vloni totálně narazil.

host - 50.2 (?), 12.3.2012 10:26

Mirku,

rajčata mám na východní straně od vchodu k čelu skleníku + větrací okýnko;

papriky na jihu pouze v čele;

okurky na západní straně také od vchodu k čelu skleníku.

Jestli mají ty správné (suché / vlhké podmínky) vlastně teoreticky nevím, ale rajčata jsou plodná a do podzimu zdravá; papriky jsou také plodné a zcela zdravé.

Skla jsou po obvodu střídavě čirá/drátěná. U stonků rajčat každoročně roste bazalka; před nimi řádek nahusto cibulky sazečky + řádek ředkvičky; někdy v mezisponu celer bulvový. Napřechodu rajče - paprika růstává lichořeřišnice. Mezi paprikami tabák. Před okurkami ředkvičky + salát + samovýsev kopru; mulč ze slámy.

Na onemocnění okurek se tedy budu více soustředit, vždycky začaly žloutnout listy, hnědnout a bylo no. Pokud zůstaly na místě, na podzim začaly opět mírně rodit.

Letos, díky Vámi rozjetému tématu (yes), jsem zasela mnohem více odrůd, tudíž i počet sazenic se zvýšil z běžných 10-ti na zatím 65ks(14 odrůd) surprise. A to se mi už do skleníku nevleze crying, takže nezbude přejít i na další způsoby pěstování a experimentovat. Pěstování v kbelících se mi loni pro mou nedostatečnou péči neosvědčilo. Zkusím to znovu. Lenča

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 133.163 (?), 12.3.2012 11:03

Zkusil jsem předloni ve foliáku rajče ale listy byly neustále obsypány kapkami vody, rostlina chytla plíseň velmi brzy a od té doby tam rajčata nedávám. Bude to hlavně tím že ho nemám "u huby". Do skleníku dám tak dvě na zkoušku, patrně to bude Kumato a Tomatoberry, podle toho jak se mi podaří naroubovat.

Připoměla jste mi tabák, chtěl jsem to vyzkoušet, díky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz