Sazeničky ze semínek kupovaného rajčete
|
|
|
|
|
 |
 |
|
ireth - (6) - 50.140 (?), 6.4.2008 20:08, zobrazeno: 6870x
Dobrý den všem,
jelikož se mi letos chtělo tak trochu "ušetřit" za semínka, vypěstovala jsem si sazeničky rajčat ze semínek normálních "supermarketových" rajčat. Kupodivu z jednoho "supermarketového rajčete" mi vzešlo asi 30 pěkných sazeniček, některé mají už 15 cm. Obávám se ale, zda-li ale tato rajčátka budou dobře plodit a pokud ano, tak jestli mi na nich opět nebudou růst "supermarketová rajčata" - taková ta vodnatá a bezchutná :) Má někdo tady s tímto zkušenosti???
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 140.93 (?), 6.4.2008 21:05
S rajčat vyhozených na kompostu mi každoročně vyroste několik sazenic, které bezproblémů plodí a sklízím je až do zámrazu. Nejsou to ovšem rajčata supermarketová, ty nekupuji protože podle mého názoru nejsou k jídlu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 162.128 (?), 6.4.2008 21:06
asi bych na to uplne nespolehala, da se ocekavat ze to jsou hybridy, cili pokud to vubec bude mit plody, tak budou mit jine vlastnosti. Doporucuji si radeji koupit kvalitni sazenicky - abyste v lete meli aspon nejskou sklizen, a ty ze seminek dat treba jen dve rostlinky na zkousku.
Vodova chut rajcat v obchodech neni dana odrudou ale tim, ze jsou sklizena nezrala - zelena a po transportu do cilove zeme se v pomoci plynu nechaji "dozrat". Jakekoli rajce ze zahrady, ktere melo tu sanci dozrat na slunicku chutna lepe, bez ohledu na odrudu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 221.138 (?), 6.4.2008 21:53
Dobrý den. S tou druhou částí textu nemohu souhlasit. Rajčata se rozhodně sklízí červená, problém s jejich chutí je někde jinde. Je to výsledek šlechtění. Vše, co se dnes pěstuje ve sklenících zahradnických firem jsou hybridy. Bohužel při šlechtění došlo k potlačení chuti na úkor plodnosti a odolnosti proti všemu možnému. A před lety se objevil ještě větší šlechtitelský úspěch, kdy se objevila rajčata, která v plné zralosti bez problémů vydrží pevná 3 týdny. Ale opět chuť pokulhávala. Je to již nějaký čas, kdy jsem četl zprávu o šlechtitelích z Holandska, kteří se zaměřili na pravou rajčatovou chuť. Jak to dopadlo, to už bohužel nevím. Také je známý jev, kdy na jednom vijanu uzrají všechna rajčata naráz. To je zase izraelské šlechtění. Sám jsem problém chuti rajčat řešil velmi jednoduše. Pěstoval jsem starou odrůdu 'Stupické polní ranné', které má dle mého chuť skvělou. Ale výnosem pochopitelně zaostává za moderními hybridy. Stanislaw:-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.208 (?), 6.4.2008 22:11
K první části - hybridy jsou stavěny na maximální výnos v první generaci, tzn. to jsou ty rostliny na kterých vyrostla ta marketová rajčata. V dalších generacích (ta vaše semena) už dochází ve velkých kulturách k samoopylení (otec i matka jsou odlišné rostliny, ale geneticky identické), což vede k výnosové depresi. Proto se nedoporučuje přesévat semena hybridů, u tzv. liniových odrůd toto neplatí, tam je mechanismus odlišný.
K té chuti - zastávám názor, že jde o nouzové dozrání, které ale nevede k syntéze látek tvořících typickou chuť. Pokud si koupíte "profesionální" odrůdu rajčat a sklidíte v plné zralosti, tak budou mít bezvadnou chuť. Pokud podtrhnete Stupické polní, necháte si ho na jablkách dozrát (uvolňují etylén, co urychluje zrání), tak chuť mít nebude.
Karel
|
|
 |
|
 |
 |
|
ireth - (6) - 50.140 (?), 7.4.2008 22:14
No uvidíme, jak tento pokus dopadne, až bude po sezóně, dám vědět :) Ale obávám se toho, co už tady někdo napsal - že semínka ze "supermarketovek" plodí pouze v první genari a dál už to pokulhává...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|