Salátovky Vista F1 - řez

host - 16.163 (?)
27.4.2011 9:57

Nod je vzdálenost mezi kolínky, tj.holé části stonku mezi jednotlivými patry listů.  Tedy odstranit vyrůstající boční výhony až do 3 patra, v dalších patrech výhon zakrátit za prvním listem, zpravidla tam s listem je a zůstane i plod. Výhon, ze kterého byl plod již sklizen, bude taktéž odstraněn. Řez je nutný, jinak z rostliny bude prales a neúměrné množství plodů okurka stejně neuživí.  Přehoustlý porost pak lehce podlehne plísním a houbovým chorobám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 178.2 (?), 27.4.2011 7:49, zobrazeno: 5530x

Dobrý den, jsem začínající zahrádkář, do foliovníku jsem zasel semena salátových okurek Vista F1. Na stránkách prodejce Semo Smržice jsem se dočetl, že je potřeba provádět řez ---
1) do 3 - 4 nodu odstranit boční letorosty
2) do 4 - 5 nodu zaštipovat boční letorosty už za 1. listem
3) odstraňovat odplozené boční letorosty

Jo to nutné? Mohl by mě prosím někdo vysvětlit co mám odstraňovat, co je to nod? Děkuji za případné rady. Jarda.

host - 16.163 (?), 27.4.2011 9:57

Nod je vzdálenost mezi kolínky, tj.holé části stonku mezi jednotlivými patry listů.  Tedy odstranit vyrůstající boční výhony až do 3 patra, v dalších patrech výhon zakrátit za prvním listem, zpravidla tam s listem je a zůstane i plod. Výhon, ze kterého byl plod již sklizen, bude taktéž odstraněn. Řez je nutný, jinak z rostliny bude prales a neúměrné množství plodů okurka stejně neuživí.  Přehoustlý porost pak lehce podlehne plísním a houbovým chorobám.

host - 178.2 (?), 27.4.2011 11:32

Děkuji za radu, nyní to již chápu

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty