Rajče Start F1
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3381) - 61.13 (?) 3.1.2021 7:56, zobrazeno: 6130x
Asi většina z vás mně dá za pra vdu, že rajče Start F1 je lepší než rajče Stupické polní rané, přinejmenším chuťově. Přitom rajče Stupické patří ve světě k nejoblíbenějším rajčatům a po Startu by neštěkl ani pes. Je to možná i tím, že když na Googlu napíšete tomato Start F1, tak se vám ukáže, kdy máte vysévat rajčata apod. Jméno Start je pro internet, kde se poiužívá angličtina docela nevhodné jméno. A tak jsem se rozhodl, že udělám malou propagaci tohoto rajčete na třech webech kde občas něco píši.Napsal jsem:
Rád bych vám představil moji oblíbenou odrůdu rajče Start F1. Každý rok pěstuji několik rostlin, protože je to moje nejchutnější odrůda. Můj přítel RJGlew z Calgary (1045 m n.m.) napsal:
„Vyměnil jsem všechny své rané odrůdy rajčat jako jsou Fourth of the July F1 a Early Treat F1 za Start S F1, protože je to jen o několik dní později a chuť je mnohem lepší.“
Pro mě a mnohé z nás tady v České republice je toto rajče se silnou rajčatovou chutí a přesto dostatečně sladké, prakticky nenahraditelné. Neznám chutnější červené rajče. Není to OP rajče, ale myslím, že je to opravdu dědictví. Letos mu je 40 let a navzdory tomu, že u nás bylo vyšlechtěno několik nových hybridů, žádný z nich nedosáhl stejné chuťové kvality jako tento veterán. Otec - bulharská řada M 21 se silnou aromatickou chutí, matka Stupice s RL.
Je škoda, že toto skvělé rajče (má také své chyby) je na světě prakticky neznámé. Rád bych umožnil zájemcům pěstovat toto rajče a ochutnat ho. Proto nabízím zájemcům několik semen. Výměna není nutná.Přidal jsem ještě tři fotky.
Vladimír
PS.: Za půl dne se mně ozvalo víc jak patnáct zájemců o semena Start F1
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 3.1.2021 9:01
A já se k tomu připojím tím, že prozradím své "objevy" na poli jak ze Start F1 udělat jen průměrné rajče vhodné tak na omáčku, abyste se tomu mohli vyhnout a jíst skutečně to "nejlepší rajče Střední Evropy".
Metoda první: přehnojení do zásoby. Start je celkem bujně rostoucí rajče a při přebytku dusíku z něj vyroste 2,5m vysoký keř. A pokud Matka Příroda ještě dodá přebytek vody, dostanete sice plody až do 150g, ale jejich struktura a chuť spadnou z 10 na 5 či 6. Start snáší chudší půdy, má pak sice menší plody (50 - 70g), ale excelentní chuti. Letos jsem paradoxně měl "pravé" Startky v květináčích na balkóně (12l) a to ještě byly sužovány septorií. No a pak v novém záhonu s jílovitou, nedostatečně prohnojenou půdou.
Metoda druhá: přelévání v teplém či horkém počasí. Jakmile má rostlina dostatečně nasazeno na plody, omezte předešlé dávky vody na polovinu či ještě méně. Kombinace teplo + přebytek vody vede k podobnému výsledku jako u metody první. Dával jsem 1 - 1,5l vody kažný druhý den a dávku jsem neredukoval. Chyba. Dokonce bych se tady přiklonil k drastické metodě nezalévat, dokud vršek mírně "nezesmutní." Osobně ale na to nemám nervy.
Metoda třetí: vysazení na zastíněném stanovišti. Pro plnou chuť Startky je potřeba, aby rostlina měla sluneční svit po maximální možnou dobu. Tedy nedávat pod stromy, za zeď (jako já) a podobně.
Metoda čtvrtá: otrhávat zdravé listy. Tady by se dalo říci, že je to jen "podmetoda", ale velmi populární. Rajčata tím přicházejí o cukr. Něco jiného je ale protrhání spodní "džungle", když hrozí plísňové počasí. Tam je to nezbytné, jinak listy zůstávají mokré po dlouhé hodiny. Nemusím určitě říkat, že se nesmí zalévat na list. Dokonce i zalévání hadicí není dobré, protože voda se odráží od půdy a smáčí spodní listy.
Dobrou chuť.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 3.1.2021 10:08
Jen bych jen podotkl k odstavci Metoda třetí, že ani s tím sluncem se to nesmí přehánět. Myslím, že plody rajčete Start jsou náchylnější (než jiné odrůdy) na úpal, což se mi u hodně exponovaných plodů projevilo v horké letní sezoně v létech 2018 a 2019.
Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 3.1.2021 10:58
Mirku, co myslíš tím "úpalem"? Suchou hnilobu?
Pokud se jedná o suchou hnilobu, Startky jsou vůči ní průměrně tolerantní. To řeším tak, že zastiňuji půdu před keřem od jihu. Protože na vstřebávání vápníku má vliv jen teplota půdy u kořenů, ne vzduchu. Dělám to tak, že protože je mám v jedné řadě, zasadím do volného prostoru před nimi zelí. Ale mulčování nebo bílá netkaná to dokážou možná ještě spolehlivěji a neužírají živiny. No a samozřejmě zajišťuju dostatek vápníku v půdě, případně v zálivce (ledek vápenatý).
V roce 2018 se mi projevila suchá hniloba u všech odrůd, přičemž Startka byla téměř nejméně postižená. Daleko víc to postihlo anglické plísniodolné odrůdy a Bonsetu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.13 (?), 3.1.2021 13:13
Nechtěl jsem, aby se tady rozvinula nějaká debata o tom, jak pěstovat rajče Start F1. Pěstuje se jako každé jiné české rajče.Já jsem za celých čtyřicet let co ho pěstuji neměl nikdy žádný problém s chutí. Vždy byla jak píšeš 10. Problémem může být bujný růst vyplývahící ze silného zalívání a vysoký obsah dusíku v půdě (hnojení). Nikdy jsem nehnojil, jen jsem dával kompost, zalíval dvakrát týdně, asi 1 litr nvody na jednu rostlinu. To o čem píše Mirek není způsobeno nedostatkem vápníku a nejedná se o BER (suchou hnilobu květního konce). Je to tvorba žlutého límce v oblasti stonku. Za vysokých teplot a hlavně na přímem slunci rostlina s velkým počtem nasazených plodů bujně roste a není schopna svými kořeny nasát a přesunout do zrajících plodů dostatečné množství draslíku (draslík kje potřeba i pro růst). Proto se draslík při zrání přesunuje od stopky ke květnímu konci a nakonec v oblasti okolo stopky chybí. Tam se vytvoří taková tuhá žlutá část plodu, které se říká žlutý límec. Tvorba tohoto límce je nedobrá vlastnost zděděná po Stupickém. Nejjednodušší ochranou proti tomu je stínění rostliny v době největšího slunečního svitu (hlavně část s plody), tj, v poledne při vysokých denních teplotách nad 30 C. Tento žlutý límec zdědilo i více českých hybridů. Jsou to ty hybridy, které mají v oblasti kolem stopky zelené žíhání, což je chlorofyl, který také přispívá k asymilaci. Tvorba žlutého límce nemá vliv na chuť rajčete, jen ta žlutá část je nejedlá a proto se odkrojí.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 3.1.2021 14:33
Bude to patrně to, co napsal Vladímír. Příčinu jsem neznal, pouze jsem zaznamenal, že při vysokých letních teplotách jsou plody Startů "poškozeny" žlutým flekem a že je dobré je přes poledne, kdy je největší žár, přistínit nebo se s tím smířit a část plodu nebo i celý vyhodit. Na Rostlinolékařském portálu ÚKZÚZ to nazývají sluneční úžeh plodů rajčete. Příznaky poškození: světlejší zbarvení povrchových pletiv („slupky“) plodů, propadliny, postupně nekróza pletiv. Příčiny poškození: intenzivní oslunění povrchu plodů, poškození ultrafialovými paprsky.
Zdraví Mirek
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 3.1.2021 18:29
Jasně, s tím mám spíš zkušenost u Stupických, ale Startka mi to taky někdy dělá. Jen jedna otázka: když kořeny nedokáží díky horku vstřebat dostatek draslíku, proč se zastiňují plody? A tomu se říká "úpal". Okay, novinky a zase novinky. Ach jo.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.13 (?), 4.1.2021 8:02
Ne, to není úpal ale žlutý límec okolo celé stopky. Úpal vypadá jinak, rajče je spálené na té částí, která je nejvíc vystavena slunci. Kvůli žlutému límci se nestíní plody ale celá rostlina aby se zpomalil růst (asimilace) a příjem draslíku kořeny stačil pokrýt dozrávání všech plodů. Možná by stačil i postřik draslíkem na list, ale to nemám odzkoušené.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3242) - 6.138 (?), 4.1.2021 9:36
Vygooglil jsem si to a opravdu úpal/úžeh vypadá jinak. Ten jsem snad nikdy neměl. Žlutý límec znám, ale tam u mne nahoře je to ten nejmenší problém ze všech, takže jsem to zatím vůbec neřešil. Postřik třeba síranem draselným nebo draselnou solí? Ty postřiky se většinou dělají 1%, platí to také tady? Ale když si tak vzpomínám, tak ta rajčata se žlutým límcem nejsou tak chutná. Ani Startky, takže ty jsem dával do salátu. Loni jsem to neměl vůbec.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mir - Stříbrný Zahrádkář (136) - 36.244 (?), 4.1.2021 15:23
Ano, sluneční úžeh/úpal, popř. (trochu nevhodně) spála plodů rajčete není žlutý límec. U mně se úžeh vyskytl, neboť má zahrada v 260 m n. m. se nachází ve srážkovém stínu Krušných hor, je situovaná na jih a v letech 2018 a 2019 byly v naší lokalitě polední žáry pro rajče Start už asi příliš. Na ostatních odrůdách se to neprojevilo.
Mirek
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|