No, moje "diagnóza" byl jen nastřelený dohad. Psal jsem to proto, že sám mám zahradu na jižním svahu, a navíc jsou tam kamenné terasy a terásky, které dokáže 12 hodin přímého slunce zatraceně rozpálit. A na rajčatových listech se to projevuje velmi podobně jako na vašem snímku. Všechny bifteky u mne trpí suchou hnilobou, ačkoliv vím, že v půdě je vápníku dostatek. Stejně tak draslíku.
Dospěl jsem k závěru, že občasné chlorózy a skvrny na listech jsou běžná věc a pokud jinak rostliny prospívají a dávají zdravá rajčata, není třeba se znepokojovat. Tak jako doktoři najdou vždycky nějakou nemoc, neexistuje stoprocentně zdravé rajče. Alespoň já ho nikdy neměl. Jinak je tomu, když se nákaza šíří dál a dál a případně ničí i plody. Jako u plísní a nebo nově roztoč vlnovník rajský. Tam už je potřeba si lámat hlavu, co s tím, i když u plísní je daleko účinnější preventivní ošetření. Anebo pěstovat plísni odolné odrůdy, což dělám já. Každý rok ale vysazuji také neodolné "družstvo" mých oblíbených odrůd. Letos čítá 8 členů a chová se zajímavě. Známky plísně bramborové se objevily na listech a i několika plodech, ale valná většina plodů je zdravá. Přičítám to dramatické změně počasí, z mokra do téměř naprostého sucha. Plíseň se nestihla rozšířit do celé rostliny. Čili zatím stačila přirozená tolerance těch neodolných odrůd. Jak to bude dál je na Matce Přírodě a počasí, kterým nás obdaří. Ale i odolné odrůdy nachytaly pár neklamných příznaků PB. Jenže ty se s ní vypořádají tak, že se nerozšíří do celé rostliny. Buňky okolo místa dopadu a uchycení spór okamžitě odumřou a tak nemoc zablokují.
V roce 2017 jsem musel zlikvidovat všechna svá rajčata kvůli PB. Zachránil jsem něco mezi 30 a 40% plodů, ale ty dozrávaly až doma. Tak jsem přesedlal na odolné odrůdy. Od té doby mám zdravá rajčata na rostlinách až do zámrazu. Spím klidně.
Milan HP