Rajčata

host - 65.90 (?) 
4.5.2010 10:32, zobrazeno: 33705x

Chtěla bych letos zkusit venkovní tyčková rajčata přikrývat v nepřízni počasí igelitovými pytly.Děláte to tak někdo, ještě by mně zajímalo jestli se na tento účel nějaké pytle prodávají, nebo co na přikrytí použít.Děkuji Jitka

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 155.121 (?), 4.5.2010 11:04

Pod pytlem Vám to zlikviduje plíseň.   VK

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 191.158 (?), 4.5.2010 11:13
Rajče musí "luftovat", ideální je nad ně udělat stříšku. Na fotce máte názorný příklad. Na rajčata neprší, necáká na ně z boku (tabule skla) a přitom stále "luftují". Obrázek je z rakouských stránek tomatesamen.at
Bez názvu
Bez názvu

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 5.5.2010 1:38

Ta stříška neřeší výsadbu sazenic rajčat v tuto dobu. Rajčata by stejně v tuto dobu musela mít nějaký hryt proti chladu. Vysazuji vždy rajčata na volný záhon až po zmrzlých. Znám však i lidi, kteří sážou asi o 3 týdny dříve, do igelitových pytlů. Rajče se zasadí do půdy, z nějakých tyček nebo kolíků se okolo rajčete zapíchá kostra krytu trojúhelníkového nebo čtvercového půdorysu a na něj se navlékne igelitový pytel s rozřezaným dnem.  Za chladného počasí můžete vrch pytle zavázat, za teplého počasí můžete pytel rozvázat i popotáhnout od země, aby rostlina větrala. Plíseň bramborová, která je přenosná vzduchem, by neměla v tuto dobu hrozit.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 191.158 (?), 5.5.2010 6:59
To máte pravdu ale tazatelka chce zakrývat rajčata před nepřízní počasí. Samozřejmě že i já předpokládám výsadbu po zmrzlých.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6654) - 70.100 (?), 5.5.2010 8:14

Ta stříška se mi jeví jako vynikající nápad. Pěstoval jsem v pytlích pod okapem - dobré, ale pracné. V klimatizačních buňkách - trochu horší a taky pracné. Tohle vypadá velmi dobře, rychle se složí a na rajčata neprší, což je u nás základ, jsem ve vlhké oblasti. Ochranu proti mrazu bych neřešil, pokud se zakryje spodek jako na obrázku, vytvoří se vhodné klima a výsadba po 15. květnu mi stačí. Nemá někdo z diskutujících nápad, kde něco podobného splašit? Hornobimax? Stačí kostra, zakryje se to polykarbonátem.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 191.158 (?), 5.5.2010 8:21
Já to s úspěchem používal hodně let. Dvě armovací sítě překryté igelitem. Letos jsem zbudoval foliák a kryt zrušil. Rajčata jsem dal do foliáku a po třech týdnech je vyhodil protože na nich stále stály kapky vody a vlhko jim nesvědčilo (narozdíl od košťálovin, paprik a okurek). A tak opráším konstrukci a zase ji nad rajčata (část) vztyčím.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 5.5.2010 1:41

Speciální pytle pro tento účel se asi neprodávají. Kupte přměřeně velké igelitové pytle v nějakých domácích potřebách nebo se pokuste sehnat igelitové pytle od průmyslových hnojiv.

host - 65.90 (?), 5.5.2010 10:40

Děkuji za všechny odpovědi, ta stříška je určitě bezva, taky by se mi líbila, ale myslela jsem ty pytle právě místo ní.Je mi jasné že rajčata nemůžou být pod pytlem celou vegetační dobu.Představovala jsem si že je natahnu když by třeba týden v kuse pršelo.Ale jak píšete asi by to nevětrolo.Chápu.Jinak samozřejmě výsadba až po zmrzlích.Nějaký ten rok už zahradničím, spíš jako každý správný zapálený zahrádkář každý rok přemýšlím jak to vylepšit. :-)) Děkuji Jitka

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 191.158 (?), 5.5.2010 14:03
Pro jednotlivé rostliny jsem zkoušel toto řešení, ale spíše jsem měl na mysli ochranu proti chladu. Koupil jsem poplastované pletivo, udělal rouru, zdrátkoval a obalil strečovací fólií. Na noc nebo za deště jsem na kryt navlíkl igelitový sáček patřičné velikosti. Ale i tady, zvláště při velkých rozdílech teplot ve dne a v noci, se na rostlinách vytváří kapky vody.
beru to jako pokus...
beru to jako pokus...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty