Rajčata 2021

host - 36.244 (?) 
30.4.2021 21:49

Paní Evo, je to pastva pro oči, ale jistě i pro chuťové pohárky. Moje Startka mi dala od začátku dubna 14 ks o celkové hmotnosti 625 g a dobrých chuťových vlastnostech a další tři přibudou zítra. 28. 4. jsem vysázel 5 sazenic rajčat do skleníku, dnes 10 ks do na noc zakryté ohrádky a zítra, tj. 1. 5., tam přibude dalších 9. Mirek

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 6.138 (?), 30.4.2021 23:09

Mirku, ve skleníku si myslím, že už jsou bezpečné.

A kam přibude dalších 9? Do skleníku či ohrádky? Jdu do toho ve čtvrtek, sázím totiž na to, že o Zmrzlících nebude mrznout. Kdyby se předpověď změnila, cuknu. V podstatě to u mne není až tak moc netrpělivost, ale nutnost rozdělit si práci s výsadbou. Nezvládám převézt a vysadit víc než 10 kousků za den.

Milan HP

host - 36.244 (?), 1.5.2021 20:12

Milane, noci zatím příliš chladné nejsou, ve skleníku mám v záloze el. radiátor.

Nakonec bylo těch zbylých rajčat jen 8, přišly také do ohrádky (zimu jistí svíčky). K nim pak do řady přibudou později 3 opozdilci.

Ve skleníku budou dělat společnost pětici rajčat 4 keříky paprik a 2 "keře" okurek.  Zdraví Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 6.138 (?), 30.4.2021 22:50

Evi, už je to tak trochu ohraná písnička chválit Tvoji úrodu. Ale nelze jinak: je to paráda. U mne zrání zpomalilo. Jednak jsem víc jak polovinu nemilosrdně poslal do exilu na balkón a také proto, že keříčkové Sofie odplodily a odešly. Ta druhá už neexistuje, ta první ještě žije, ale spíš jen přežívá. Těžko se od ní dočkám další úrody. Mongolskij Karlik má nějaké plodové ambice, ale je venku, tak mu to bude asi chvíli trvat. Stejně jako Startka 2 a obě Arctic Rose a dvě Nelinky. Řízek, který jsem považoval za Sofii, je ve skutečnosti AR. Ale vede si dobře, ani neutrpěl dramatické popáleniny. Už má malé plody.

V dubnu jsem sklidil jen 2 566 gramů rajčat. Doufám, že květen bude alespoň na téhle úrovni: stačí to pokrýt touhu po čerstvém rajčeti.

Dospěl jsem k velice podobným plánům: brambory půjdou do země 5.5. a prvních 7 statečných rajčat hned den po nich. I když je má zahrada trochu výš než Tvoje. Taky budu mít možnost je chránit. Vypadá to, že letos na Zmrzlíky mrazy už nebudou (zkontroluju za pár dní) čistě proto, že tu byli s námi skoro celý měsíc. Nejspíš už je to nebaví. smileyJe to všechno nejmíň o 2 týdny zpožděné. Ale meruňkáři si libují.

Milan HP

host - 99.236 (?), 2.5.2021 0:06

Tak to mě nalákalo. 
Zítra prubnu dát dvě rostliny do vysokého záhonu. Mám nadbytek, tak o nic nejde. 
Kdyby už zmrzlí nepřišli, tak bude lehký náskok. A jinak R.I.P. 🤣

Kocour

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 63.239 (?), 2.5.2021 7:57

Mně to na předpovědi ukazuje, že ještě tento týden budou noci s teplotou okolo 2 °C. A ty denní 10 - 13°C taky nejsou nijak vysoké. Pro rajčata nic moc a lítat je zakrýt na zahradu je pro mne náročnější než je šupnout z venkovního parapetu dovntř do místnosti.Takže do zahrady půjdou rajčata nejdříve příští sobotu a to ještě v případě, že nebude špatná předpověď na zmrzlé. Sazenice mám OK, nic se nevytahuje, jen dnes mně v noci zmokly, tak jsem je teď šupl do tepla aby trochu oschly.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 6.138 (?), 2.5.2021 8:48

Jasně Vladimíre, opatrnost není nikdy na škodu. Já vlastně chci začít proto, abych si mohl to vysazování rozdělit, protože nezvládám to všechno vysadit najednou (a nakonec ani převézt). Letos jich většinu nebudu muset opatřovat oporami na převoz. Nejdřív půjdou běžné odrůdy, které bych mohl případně oželet.

Včera jsem vysel mrkev a petržel: dopadlo to úplně jinak než jsem původně plánoval.

Milan

10.25 - tak nic. Ve čtvrtek má tam nahoře mrznout. Právě jsem viděl revidovanou předpověď.

host - 60.151 (?), 2.5.2021 16:55

Ale to není o opatrnosti. Vysazovat do špatného počasí je blbost.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3215) - 6.138 (?), 2.5.2021 19:45

Ne, to si až tak docela nemyslím. Je to riziko s velmi malou pravděpodobností úspěchu. Počasí se může změnit, předpovědi nejsou 100% spolehlivé. Je na každém z nás, jak to riziko vyhodnotíme: přijatelné/nepřijatelné? Pokud ale blbost = přijmout nepřijatelné riziko, tak máš pravdu. Určitě to neudělám.

Vladimíre, občas mne napadne, že tohle hnusný počasí asi nedělá dobře Tvým svěřencům v pařeništi. Jak jsou na tom? Vím, nezmrzly, ale jak moc se vyvíjejí? To je taky o přijatelném či ne riziku. On je o tom ostatně celý život.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 61.105 (?), 3.5.2021 9:39

V tom hlubokém pařeništi jsou OK. V sobotu mně tam vezl syn rašelinu a tak jsem do toho pařeniště jen nahlídl a byly tam kvetoucí rostliny. Zkusím dnes zajít na zahradu a stáhnourt teploty jak se za celý měsíc v tom pařeništi vyvíjely. Moc tam asi dělat nebudu, od včerejška mám problémy s kolenem. Zkusím i nějaku fotku. Jediný problém byl se sluníčkem, když jsem je vysadil, tak se některé rostliny popálily, podcenil jsem to.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025