Papriky - výsadba

host - 129.34 (?)
19.4.2008 9:59

Ano, je pravda, že se mají květy odstranit, ale já vůbec netuším proč.

Proto je tam taky nechávám a s úrodou jsem spokojená. Lenka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 19.4.2008 0:16, zobrazeno: 17716x

Někde jsem četla, že se mají paprikám vyštipovat květy -před výsadbou do země. Já to tedy nedělám a papriky mám každý rok pěkné a veliké.  Vy květy vyštipujete? Máte s tím někdo zkušenost?  Díky - Daniela.

host - 129.34 (?), 19.4.2008 9:59

Ano, je pravda, že se mají květy odstranit, ale já vůbec netuším proč.

Proto je tam taky nechávám a s úrodou jsem spokojená. Lenka

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 19.4.2008 11:15

Prý je to proto, aby se sazenice papriky hned zezačátku nevysílila. Aby nedávala všechnu sílu do květů a rozvinula kořenový systém, kterým pak lépe přijímá živiny. Udělala jsem letos to, že na jedné straně skleníku jsem květy paprikám vyštípala a na druhé jsem je nechala.  Jsem opravdu zvědavá, jestli bude znát nějaký rozdíl.  Zdravím - Daniela.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 19.4.2008 11:32

Taky jsem to četla mají se odstranit asi proto, že se věnují tvorbě květů a plodů a tak zpomalí růst.Ale nejsem si jistá Mně se zatím nepodařilo sázet papriky s květy, ale vloni maminka předpěstovala doma na okně papriky, myslím Gelby, Kvadry a ještě dva druhy bílých paprik a ty kvetly a sázela jsem je dokonce s pidi paprikami, a nic moc, trochu jich tam bylo ale menších než bylo vváděno na obalu, a ani do výšky se jim nechtělo, asi záleží taky na odrůdě.

host - 44.124 (?), 20.4.2008 9:48

Květy, respektivě první středový květ u papriky se vyštípne, aby se paprika rychleji rozvětvila. Dojde k tomu, že po vyštípnutí nasadí květy na rozvětvení a tak máte v prvním patře většinou hned čtyři plody, nikoliv jeden. Další význam je v tom, že rostlina po vyštípnutí ještě povyroste, a plody v prvním patře se nedotýkají zeminy.

Ideální je, pokud vyštípnete první středový květ, dostanete čtyři plody v prvním patře, dále v dalším patě necháte opět čtyři plody a zbytek vyštípnete, rovněž ve třetím, které většinou bývá poslední. Toto co popisuji je dobré provádět u paprik, které chcete sklízet v botanické zralosti, čili červené, u některých odrůd i jiné. Po této regulaci plodů získáte úrodu nádherných paprik, které budou velikostně vyrovnané a rostlina tuto tzv. regulovanou násadu unese. U keříčků, kde chceme plody sklízet v konzumní zralosti toto není třeba provádět, ovšem musíme plody včas sklízet probírkou, abychom keře nepřetěžovali. Nezapomeňte na vydatné, ale rozumné přihnojování během vegetace.

Milan Boštička

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 20.4.2008 10:29

Toto je naprosto vyčerpávají a odborný výklad - moc děkuji.   Prosím, ještě mi napište, když jsem do skleníku dala na dno záhonů vrstvu hnoje, tak musím také ještě přihnojovat? Myslela jsem si, že to stačí - alespoň podle pěkné úrody jsem tak usuzovala.   Zdravím - Daniela.

host - 181.5 (?), 2.5.2008 11:13

nevím jestli to chápu dobře, pokud sázím do skleníku papriky a ještě nemají nasazené květy i tak musím ty první nebo ten jeden??? první vyštípnout? babi vysadila do skleníku již obalenou papriku květy, má vyštípat všechny nebo jen některé?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz