A tedy se stejnou úrovní osvětlení. Takže celkem objektivní pokus. Předem děkuji za jeho výsledky.
No, jiffy. A tady musím přiznat, že to nebyla objektivní zkouška. Rajčata špatná - vyklíčilo minimum, okurky jakž takž. Papriky jsem tenkrát nezkoušel. No a tenkrát jsem neměl tolik trpělivosti, abych se snažil zjišťovat, co s nimi bylo špatně. Později jsem zjistil, že jsou dva druhy: převážně kokosové (vlákno) a rašelinové. Měl jsem ty druhé. Když jsem pak vyndaval na podzim okurky, zjistil jsem, že ta síťka byla neporušená celou sezónu v zemi. Takže jsem je vyřadil z repertoáru.
Pak jsem jistý čas horoval pro buničinu, tedy klíčení na ní. Až do chvíle, kdy jsem ji zapomněl namočit a málem přišel o celou várku drahých plísniodolných rajčat. A také perlit. Tam jsem udělal tu chybu, že jsem tu vaničku měl na topení, ale ve tmě. Vytáhlo se mi to neuvěřitelně a pak jsem to všelijak vyvazoval, ale stejně zůstaly slaboučké. Naštěstí to nebyla celá várka, jen pár semínek. Ale tyhle pokusy opravdu nejsou nijak vypovídající, protože u obou jsem udělal velmi hrubou chybu. Pevně věřím, že mnoho lidí s nimi má úspěchy. A skončil jsem více-méně tam, kde jsem začal: u kvalitního substrátu bez příměsí a bez hnojení. Ale i tak mi letošní papriky (ale nejen letošní) prostě odmítají klíčit víc jak na 50%. Tedy koupená semínka. Moje vlastní loňská Big Red vyklíčila rychle a ochotně v hojném počtu. Totéž dřív semínka vybraná z koupených kapií na jídlo. Jenže ty jsou teplomilné a pokud nebude dobrý rok, nedozrají.
To hlavní poučení je, že musí mít světlo, hned jak se objeví první zeleň. Což vy děláte od začátku. To rozhoduje a síle sazenice.
Milan HP