Nezdravý vzhled paprik

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?)
1.6.2012 9:31

přikládám fotky paprik co vysadil tchán, byly koupené v zahradnictví kde jsou již delší dobu na sluníčku atd... a měly by jako sazenice být 100% v pořádku, sám jsem od nich nějaké sazenice měl a bez problémů

tohle mu udělaly ty papriky za asi 2-3 dny po zasazení

včera jsem kontroloval i nové sazenice jahod, co sázel víkendu, polovina z nich dopadla stejně, totálně kaput

já podezírám staré hnojivo co má, před asi 10 lety koupený kyblík a na tom N-P-K, možná to dal přímo ke kořenům? nebo něco z kompostu?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 88.250 (?), 28.5.2012 0:51, zobrazeno: 7922x

Dobrý den, věděl by prosím někdo co může být s paprikami vysazenými ven hned po 'zmrzlých'? Listy se jakoby choulí do sebe a barva listů je nepřirozeně světlá - možná i do žluta(viz foto)   Mirek.

nezdravý vzhled paprik
nezdravý vzhled paprik

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 28.5.2012 6:36

Papriky máte pěkné, počkejte až se "ustálí" počasí, do té doby bych s nima nic spec. nedělal, jen se mrkněte zda na listech nejsou mšice.

host - 88.250 (?), 28.5.2012 9:06

Děkuju za odpověď, jen mám obavu aby se neustalovali tak dlouho, aby neskončili na kompostu...(cheeky), nejsem žádný pěstitel, jen jsem je už druhý rok na zkoušku strčil k rajčatům, - minulý rok byli pěkné - ale letos tohle, no co, je jich jen pět, tak to nebude kdyžtak taková ztráta...

myslel jsem třeba, že se druhově nesnáší s rajčaty (nebo tak něco...)

Mirek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 1.6.2012 11:29

Samozřejmě je to podmíněno počasím. Já vysazoval papriky ven po těch mrazech a dodnes je to prach a bída. V noci není teplo a papriky se moc nevzpamatovávají. Podívejte se na papriku na přiloženém snímku kde jsou vidět starší listy které byly žlutozelené, nové jsou již krásně zelené. Rostlina se vzpamatovávala hodně dlouho a to ji mám ve skleníku.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 167.53 (?), 1.6.2012 9:31

přikládám fotky paprik co vysadil tchán, byly koupené v zahradnictví kde jsou již delší dobu na sluníčku atd... a měly by jako sazenice být 100% v pořádku, sám jsem od nich nějaké sazenice měl a bez problémů

tohle mu udělaly ty papriky za asi 2-3 dny po zasazení

včera jsem kontroloval i nové sazenice jahod, co sázel víkendu, polovina z nich dopadla stejně, totálně kaput

já podezírám staré hnojivo co má, před asi 10 lety koupený kyblík a na tom N-P-K, možná to dal přímo ke kořenům? nebo něco z kompostu?

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 1.6.2012 11:34

To bych řekl že má na svědomí to hnojivo u kořenů, na jedné fotce je vidět vzadu paprika hodně svěšená. Pokud hnojivo tak do důlku, zasypat vrstvou zeminy a pak teprve rostlinu, kořeny nesmí dojít do styku s granulemi. 

Zkuste nějakou sazenici vyndat ven a prohlídněte kořeny, kdyžtak ven s nima, vykoupat a možná se zmátoří.

host - 88.250 (?), 1.6.2012 16:40

Tak na paprikách cca po týdnu nepozoruju změnu k lepšímu, sice květy ještě drží, ale moc nadějí jim nedávám... Říkal jsem si jestli na rostliny (papriky i rajčata) nemá neblahý vliv výsadba na stejné místo - už druhý rok. Letos jsem je ještě nepřihnojoval, ale netroufl bych si ke kořenům sypat žádný druh koncentrátu typu NPK nebo Cererit, když něco tak silného, tak jedině předem rozpuštěné ve vodě, a opatrně s dávkováním. Zaregistroval jsem zvýšený výskyt mšic, ale papriky vypadají netknutě, tak nevím co je za tím krabatěním a barvou listů. Mirek (foto 1.6.2012)

papriky 1.6.2012
papriky 1.6.2012

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 1.6.2012 16:57

František by povedal "Zuza nerob paniku" a já říkám "jmenovče, vydržať". Chcete po paprikách aby se zmátořily v těch "sr@čkách" co panují venku, ale aby tomu tak bylo tak potřebují hlavně teplo a sluníčko, a pochybuji že se jim ho dostává. Moje papriky jsou od výsadby ven skoro stále stejné, žluté listy, polámané od vichru a plné mšic které nemohu v tom větru ani postříkat, navíc od včerejška chčije studená voda a nemluvě o studených nocích. Paprika je teplomilná rostlina a pokud ho nebude mít tak prostě neporoste, to je jednoduchá rovnice.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz