Nemoc rajčat?

host - 248.84 (?)
12.4.2021 21:10

Araucaria se většinou rosí, má ráda vyšší vzdušnou vlhkost, nemůže to být tím?   L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mrkev - (1) - 88.242 (?), 12.4.2021 17:43, zobrazeno: 1862x
Dobrý den, můžete mi poradit o co se jedná? Postupně se objevuje i u dalších sazenic.
List rajčete
List rajčete

host - 91.196 (?), 12.4.2021 19:56

Stříkáte listy-vodou, ve vodě rozp.hnojivem, svítí na Vaše rajské sluníčko napřímo, venčíte je...?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3189) - 6.138 (?), 12.4.2021 20:37

Tato infekce se u mne vyskytuje také. Nedokázal jsem ji za ty roky identifikovat. Mám podezření, že je to z pokojových kytek, protože tím trpí nejvíc jeden keř vedle naší svatební pokojové rostliny, která vypadá jako jehličnan. Nejsem schopen ji pojmenovat. A manželka si její jméno také nepamatuje. Řekla arakárie, ale to jsou papoušci. A pochopitelně nedostanu svolení s ní hnout, natož se jí zbavit - té rostliny myslím. Přesto má to rajče (Nelinka) už i nějaké zralé plody, čili nějak s tím bojuje. Nijak mu v tom nepomáhám, chemii nepoužívám a ani bych nevěděl jakou, když to nedokážu určit. Chtělo by to profesionální test. Zkoušel jsem kontaktovat několik laboratoří včetně Výzkumného ústavu bramborářského. Nikde jsem nepochodil. U menších rostlin ani napadené listy neotrhávám, to až pak u velkých, když mají dostatek olistění. Ty nepoškozené části listu jsou nejspíš funkční. Jsem si téměř jist, že to není fyziologické a že to nemá nic společného se sluníčkem, i když se ty skvrny víc objevují po jasných dnech. Mé rostliny jsou až do "vyhnání" na balkón pouze za oknem a na listy se jim voda nikdy nedostane.. A na balkóně si pak vedou lépe a tohle poškození se objevuje jen sporadicky. Určitě té chorobě prospívají domácí podmínky pěstování: vyšší teplota a vlhkost, nedostatek větrání. Domnívám se, že je to bakteriálního původu, ale není to nic víc než podezření. 

Moc jsem vám asi nepomohl, ale alespoň víte, že v tom jsou i jiní. Třeba nám někdo poradí.

Milan HP

host - 248.84 (?), 12.4.2021 21:04

Araucaria    wink...           Lída

host - 248.84 (?), 12.4.2021 21:10

Araucaria se většinou rosí, má ráda vyšší vzdušnou vlhkost, nemůže to být tím?   L.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3189) - 6.138 (?), 12.4.2021 21:48

Lído, možná v rodinách, kde se o domácí kytky pečuje. U nás k tomu nikdy nedošlo, tedy k rosení. Taky léta stagnovala, ale letos vyrazila překvapivě nové patro. Možná díky té vlhkosti, kterou zvýšila moje rajčata. wink

Domnívám se, že některé pokojovky mohou šířit nákazy, vůči kterým jsou samy imunní. Někde jsem kdysi četl doporučení odstranit je z místností, kde se rajčata pěstují. Což jsem udělal, ale právě jen s tou jednou výjimkou. Objevilo se to poprvé na tom místě, hned když jsem je začal pěstovat. Pak byla araucaria rok shodou okolností jinde a nikde nic. Letos je zpátky a zpátky jsou i ty fleky. Sice samé nepřímé důkazy, ale to podezření asi není úplně plané.

Milan HP

host - 36.244 (?), 12.4.2021 23:12

Milane, myslíš, že by to mohla být houbová choroba (ve stylu rez hruňová), kdy araucaria je hostitelem a rajče mezihostitelem? Mirek

host - 36.244 (?), 12.4.2021 23:14

Měl jsem na mysli rez hrušňovou. Mirek

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3189) - 6.138 (?), 13.4.2021 1:40

Míro, to by mohlo být ono. Ty's mi otevřel mé líné oči. To zní pravděpodobně. Mrknu na to (v životě jsem o tom neslyšel, ostatně araucaria taky dnes poprvé). Dám vědět, co jsem vypátral. Dík za tip.

Ať tak či tak, aracauria musí pryč. To je ale diplomatický oříšek. Jen se zeptám otvírače tohoto vlákna, zda ji tam také nemá. Ono by to mohlo být i méně specifické.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3189) - 6.138 (?), 12.4.2021 21:33

Díky.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty