Tato infekce se u mne vyskytuje také. Nedokázal jsem ji za ty roky identifikovat. Mám podezření, že je to z pokojových kytek, protože tím trpí nejvíc jeden keř vedle naší svatební pokojové rostliny, která vypadá jako jehličnan. Nejsem schopen ji pojmenovat. A manželka si její jméno také nepamatuje. Řekla arakárie, ale to jsou papoušci. A pochopitelně nedostanu svolení s ní hnout, natož se jí zbavit - té rostliny myslím. Přesto má to rajče (Nelinka) už i nějaké zralé plody, čili nějak s tím bojuje. Nijak mu v tom nepomáhám, chemii nepoužívám a ani bych nevěděl jakou, když to nedokážu určit. Chtělo by to profesionální test. Zkoušel jsem kontaktovat několik laboratoří včetně Výzkumného ústavu bramborářského. Nikde jsem nepochodil. U menších rostlin ani napadené listy neotrhávám, to až pak u velkých, když mají dostatek olistění. Ty nepoškozené části listu jsou nejspíš funkční. Jsem si téměř jist, že to není fyziologické a že to nemá nic společného se sluníčkem, i když se ty skvrny víc objevují po jasných dnech. Mé rostliny jsou až do "vyhnání" na balkón pouze za oknem a na listy se jim voda nikdy nedostane.. A na balkóně si pak vedou lépe a tohle poškození se objevuje jen sporadicky. Určitě té chorobě prospívají domácí podmínky pěstování: vyšší teplota a vlhkost, nedostatek větrání. Domnívám se, že je to bakteriálního původu, ale není to nic víc než podezření.
Moc jsem vám asi nepomohl, ale alespoň víte, že v tom jsou i jiní. Třeba nám někdo poradí.
Milan HP