Lufa

host - 221.2 (?)
24.6.2008 14:13

Lufu som pestovala minulý rok. Urobila som si i žínky a to tak, že som plody nechala dozrieť a vyschnúť. Potom som ich rozpolila a tri dni máčala v čistej vode, ktorú som denne menila, pričom som vždy trochu plody premnula. Mäkké časti napučali a vyplavili sa, zostala iba žilnatina. Tú som potom namočila do SAVA, kde sa krásne vybielila. Po konečnom prepláchnutí v čistej vode a usušení, bol materiál pripravený na výrobu žínky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
caramilla - (3) - 116.105 (?), 30.1.2008 8:25, zobrazeno: 5783x

Na internetu

jaruna7.bloguje.cz/537482-myci-zinka-z-lufy-vyroste-na-vasi-zahrade-recept.php

jsem objevila, že se dá v našich podmínkách celkem bez problémů vypěstovat lufa. Rostlina mi přijde i dekorativní. Máte s tím někdo zkušenosti? Popř. zkoušel už někdo tuto "okurku" proměnit v žinku? Na internetu se dají sehnat i semena .

host - 82.209 (?), 22.6.2008 11:17

Táta vytřepal semena z nové žinky. Na mističce s mokrou vatou se tvářila dost vodoodpudivě, tak jsem pokusně tři semínka umyla jarem. A dvě z těch tří mi do včerejška pustila kořínek. Uvidíme, co z ní vyroste...

Eva - ezeli

host - 221.2 (?), 24.6.2008 14:13

Lufu som pestovala minulý rok. Urobila som si i žínky a to tak, že som plody nechala dozrieť a vyschnúť. Potom som ich rozpolila a tri dni máčala v čistej vode, ktorú som denne menila, pričom som vždy trochu plody premnula. Mäkké časti napučali a vyplavili sa, zostala iba žilnatina. Tú som potom namočila do SAVA, kde sa krásne vybielila. Po konečnom prepláchnutí v čistej vode a usušení, bol materiál pripravený na výrobu žínky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz