Klíčení a červené světlo

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 6.138 (?)
1.2.2021 23:19

Vladimíre, on to psal jako ošetření před vysetím. Je jasné, že pro klíčení světlo netřeba. Pravda je, že 3 poslední výsevy rajčat loni jsem neměl problém. Ty asi řešit nebudu. Ale myslel jsem spíš na papriky, tam mi to pořád škytá i s vyhřívací dečkou. Dneska jsem dokoupil nějaké čerstvé Lungy F1, tak to s nimi vyzkouším. Jde o to zjistit, jestli to má nějaký vliv. Abych moh říct jo nebo ne a hlavně: mám to vyzkoušené.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 6.138 (?), 1.2.2021 19:47, zobrazeno: 688x

Dočetl jsem se, že červené světlo, kterému se vystaví semínka hlavně rajčat před výsevem, urychluje klíčení. Slyšel někdy někdo něco podobného? Případně to i vyzkoušel? Prý to světlo pronikne do semínka a stimuluje klíčení, spolu s namáčením ve slabém roztoku peroxidu vodíku, který ale má spíš dezinfekční roli.

Díky za odpovědi. Milan HP

host - 62.192 (?), 1.2.2021 22:34

Mně klíčí semena rajčat třetí nebo nejpozději čtvrtý den. Přitom je mám ve tmě. Pro mně je zbytečné nějak experimentovat se světlem, u rajčat jistě ne.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 6.138 (?), 1.2.2021 23:19

Vladimíre, on to psal jako ošetření před vysetím. Je jasné, že pro klíčení světlo netřeba. Pravda je, že 3 poslední výsevy rajčat loni jsem neměl problém. Ty asi řešit nebudu. Ale myslel jsem spíš na papriky, tam mi to pořád škytá i s vyhřívací dečkou. Dneska jsem dokoupil nějaké čerstvé Lungy F1, tak to s nimi vyzkouším. Jde o to zjistit, jestli to má nějaký vliv. Abych moh říct jo nebo ne a hlavně: mám to vyzkoušené.

Milan

host - 61.132 (?), 2.2.2021 12:22

Jsou některá semena která klíčí na světle, některá ve tmě, ale u paprik to nemá žádný vliv. Příčina neúspěchu bude asi někde jinde.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3263) - 6.138 (?), 2.2.2021 15:51

No, Vladimíre, já to zatím ještě nepovažuju za neúspěch, tu vyhřívací dečku mám zatím krátce. To teprve přijde. Jen se mi zdá, že to klíčení není moc ochotné, tak hledám cesty k vylepšení. Ono je nakonec jedno, jestli mám klíčivost 50 nebo 80%, protože používám strategii "overkill" a preventivně vysévám dvojnásobek. Jenže se pak špatně plánuje a většinou to skončí tak, že mám mnohem víc sazenic, než potřebuju. Daly by se prostě zlikvidovat, ale na to nemám to srdce.

Mám zdroj čistě červeného LED světla, takže to vyzkouším. Jen tak, aby se něco dělo. Na rajčatech i na paprikách. Jestli letos, to už je jiná otázka.

Milan

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025