Jak oživit velmi stará rajčatová semena

host - 238.28 (?)
6.2.2021 21:12
Jak říkám, jde o postup, který se snaží v jednoduchosti kopírovat přípravu pro tkáňové kultury. Cílem je sterilizovat semena a nasadit je do sterilního substrátu, ideálně tak daleko od sebe, aby když nějaké zplesniví, nechytlo to další. Savo - kromě sterilizace se používá i proto, že odstraní část inhibitorů klíčení (ABA) Ad1: těch způsobů je hodně. Já používám 5% savo po cca 15 minut. Často se to doporučuje i silnější a déle. Smáčedlo (saponát) pomáhá, aby se to dostalo k semenu. Občas zamíchat. Ad2: jakýkoliv destilát od 35%, bez cukru. Opět cca 15 minut. Jednak pomůže vylouhovat savo ze semena, jednak jde o princip dvojí ochrany (opasek a šle). Bál bych se použít víc, než cca 60%. Občas zamíchat. Ad3: voda pro vylouhování vší té chemie. Opět nějaké minuty... třeba 5-10. Občas zamíchat. Všechno tohle není nějaký jednoznačný návod. Pokud vám to s jinými semínky funguje s jiným postupem... mně by jinak všechno zplesnivělo. Auxiny... IAA, NAA, mívali na Fichemě, GA3 šlo sehnat někde jinde. Jsou rozpustné v kapce alkoholu, následně rozpustit ve vodě. Cílová koncentrace v roztoku pro semena stačí strašně malá... jednotky ppm až 1000 ppm... opět... neexistuje jednoznačný návod, většinou stačí slabší koncentrace... opět namočit, tentokrát na nějaké hodiny. Stav semen... záleží na tom, kolik jich máte a jak se o ně bojíte. Můžete jich dát pár cvičně naklíčit jen tak, jak to jindy děláte. Nevím, jestli existuje i přímo přípravek na klíčení...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 6.138 (?), 6.2.2021 16:31, zobrazeno: 4708x

Každý máme svůj vyzkoušený postup při vysévání semínek rajčat. Tedy rozhodně ne starších než 3 roky.

Teď budeme postaveni před velkou výzvu: oživit semínka desítky let stará. Jaká opatření a postupy by, podle vašeho názoru, mohly pomoct? 

Rozhodně je bude potřeba namočit před výsevem. V čem a na jak dlouho? Slyšel jsem různé návrhy od heřmánkového výluhu až po slaboučký roztok hypermanganu. Máte nějaký jiný návrh? Vlažnou tekutinu nebo pokojovou teplotu?

Mám za to, že také bude vhodná vyšší teplota než těch doporučených 23 - 24°C. Podobná, ve které klíčí papriky. Je to správný předpoklad?

Jaké bude nejvhodnější médium? Buničina, perlit, výsevní substrát - jaký?, kokosové vlákno nebo ještě něco jiného? Vyzkoušet více metod na jedné várce semínek?

Tohle by mohla být hezká příležitost, jak se vesele pohádat.wink Chopíme se jí?

Milan HP

host - 238.28 (?), 6.2.2021 18:02
Je otázka, jak namáčet semena před výsevem za běžných podmínek a odpověď na ni závisí na Vašich podmínkách, ve kterých máte úspěch. Já semena připravuji jako explantát do tkáňové kultury - nejdřív roztok sava se smáčedlem, potom alkohol, nakonec 2 lázně vody a potom do perlitu. Jediný rozdíl oproti běžné situaci je v tom, že ve starých semenech, i pokud jsou ještě živá, může být nabourána balance fytohormonů nutných ke klíčení. Za hlavní fytohormon, který hraje při klíčení roli, se považuje GA3. Nebo přesněji balance mezi GA3 a ABA. (Ale o ABA se v tomto případě nemusíte starat). Pokud si tedy chcete hrát a oživovat, zvažte pořizení GA3 (kyselina gibberelová). Pokud by ta semena byla tak moc důležitá, že by stálo za to se jim věnovat ještě víc, bylo by možné dodat i nějaký auxin.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 6.138 (?), 6.2.2021 20:46

Díky za profesionální odpověď.

Ta ovšem ve mně probudila další hejno otázek. Začnu z toho praktického konce:

1) Proč do Sava a v jaké koncentraci a na jak dlouho?   2) Proč do alkoholu, předpokládám, že dost koncentrovaného (třeba Francovka či přímo čistý?) a na jak dlouho.   3) Proč voda je mi celkem jasné, ale na jak dlouho?   4) Dá se nějak nekomplikovaně zjistit stav těch semínek třeba i zničením jednoho či dvou z nich?

Nebudu předstírat, že o fytohormonech něco vím, jsem jen amatérský zahrádkář. To se dá napravit. Pokud, jak radíte pořídím GA3, jak to aplikovat, aby to na semínka zaúčinkovalo? A totéž o auxinu. Ze jména soudím, že je to nějaký pomocný prostředek na klíčení.

Ano, je toho hodně, ale i přesto doufám, že mě nenecháte v temnotách. Díky moc za odpovědi.

Milan HP

host - 238.28 (?), 6.2.2021 21:12
Jak říkám, jde o postup, který se snaží v jednoduchosti kopírovat přípravu pro tkáňové kultury. Cílem je sterilizovat semena a nasadit je do sterilního substrátu, ideálně tak daleko od sebe, aby když nějaké zplesniví, nechytlo to další. Savo - kromě sterilizace se používá i proto, že odstraní část inhibitorů klíčení (ABA) Ad1: těch způsobů je hodně. Já používám 5% savo po cca 15 minut. Často se to doporučuje i silnější a déle. Smáčedlo (saponát) pomáhá, aby se to dostalo k semenu. Občas zamíchat. Ad2: jakýkoliv destilát od 35%, bez cukru. Opět cca 15 minut. Jednak pomůže vylouhovat savo ze semena, jednak jde o princip dvojí ochrany (opasek a šle). Bál bych se použít víc, než cca 60%. Občas zamíchat. Ad3: voda pro vylouhování vší té chemie. Opět nějaké minuty... třeba 5-10. Občas zamíchat. Všechno tohle není nějaký jednoznačný návod. Pokud vám to s jinými semínky funguje s jiným postupem... mně by jinak všechno zplesnivělo. Auxiny... IAA, NAA, mívali na Fichemě, GA3 šlo sehnat někde jinde. Jsou rozpustné v kapce alkoholu, následně rozpustit ve vodě. Cílová koncentrace v roztoku pro semena stačí strašně malá... jednotky ppm až 1000 ppm... opět... neexistuje jednoznačný návod, většinou stačí slabší koncentrace... opět namočit, tentokrát na nějaké hodiny. Stav semen... záleží na tom, kolik jich máte a jak se o ně bojíte. Můžete jich dát pár cvičně naklíčit jen tak, jak to jindy děláte. Nevím, jestli existuje i přímo přípravek na klíčení...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 6.138 (?), 6.2.2021 23:39

Díky moc. Před chvílí jsem strávil asi hodinu studiem fytohormónů. Trochu mi to zamotalo hlavu - v češtině jsem nic nenašel, takže anglicky. Ale tak nějak jsem si utvořil hrubý rámec.

Váš návod bude pro mne Bible, protože jsem nic podobného předtím nezkoušel. No, nebylo třeba. Ale protože vím, že ten váš funguje, pojedu podle něj. Nemám žádné jiné zkušenosti, ale ani informace.

Celá ta otázka klíčení je hrozně zajímavá. Sice je to na roky studií a v pěstování rajčat jen jedna relativně malá část, ale začalo mne to bavit. Mám rád "záhady", tedy ty, které jsou pro mne záhadou.

Milan HP

host - 238.28 (?), 7.2.2021 5:39
...ale třeba to půjde i bez nich... ať si to zbytečně nekomplikujete... zkuste jich pár naklíčit jen tak

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 6.138 (?), 7.2.2021 9:00

No, o tom bych si dovolil pochybovat. Jsou totiž už z minulého století, tedy aspoň některá. frown Proto jsem tak vehementně ptal.

Ještě jednou díky moc.

Milan HP

host - 238.28 (?), 7.2.2021 10:20
Stejně by bylo zajímavé mít kontrolní skupinu a zjistit, jak různé způsoby zabraly. Dejte vědět jak to dopadlo.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3209) - 6.138 (?), 7.2.2021 12:02

Určitě dám. V tom jsem důsledný. Pátral jsem i okolo a ty rady se shodují s Vašimi, příkladně to použití Sava. Ale těch metod je spoustu. Doporučují mikroskop, že je prý vidět, zda je jádro ještě nevyschlé. Tak teď přemýšlím, kde si ho půjčit. Bude to určitě zajímavé, ale semínka zatím ještě nemám. Vždycky sháním informace dopředu.

Milan HP

host - 238.28 (?), 7.2.2021 12:37
Dost lidí se snažilo přenést využití tkánových kultur do domácích podmínek. Existuje hodně materiálu v tomto smyslu ke studiu. Moje rady pocházejí z těchto zdrojů... ostatně v Asii takhle v garážích množí orchideje pro Evropu... K mikroskopu si sežeňte i tetrazol, ať poznáte živá embrya.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz