Choroba paradajok

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3296) - 208.138 (?)
31.5.2022 20:49

Pane PL, jak to s nimi dopadlo? Když už jsme se tady tak pěkně pohádali, pomohlo Vám z toho něco? Podle které z těch rad jste se řídil a hlavně jaký byl výsledek? Ta zpětná vazba zase může pomoci nám.

Děkuji.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3296) - 208.138 (?), 14.5.2022 13:43

Ouhahaha.

Milan HP

host - 91.196 (?), 13.5.2022 17:17

Je zajímavá ta poznámka o NPK-kdy a kam bylo aplikováno? Já sice taky dávám např.pod brambory a rajčata v okamžik výsadby hrstku cereritu, ale mezi kořínky a granulemi je vždy min.5cm distanc ze zeminy. Než kořeny dorostou do té oblasti, tak díky zálivce je hnojivo už přijatelně naředěné a nepálí. SPCH

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3296) - 208.138 (?), 13.5.2022 22:08

No vida, stopa. A bylo to starší levné NPK s chloridem draselným nebo už to lepší s K2O? A kolik to bylo, to "trochu"?

Milan HP

host - 27.140 (?), 14.5.2022 5:58

No vida, a není ta stopa falešná? Nebylo náhodou to hnojivo již v kelímcích? Ta stopa je v horku, které proběhlo.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3296) - 208.138 (?), 14.5.2022 7:06

Může být. Je to jenom stopa. Vy dáváte do kelímků NPK či jiné hnojivo?

Horko a stres v tom určitě hrajou roli. Jedinou? Uvidíme, jak se to vyvine dál. Pokud dál porostou normálně bez přesazení, jsem vedle jako jedle. Pokud ne, je v tom ještě něco jiného. Tedy pokud se to dozvíme.

Milan HP

host - 81.144 (?), 14.5.2022 13:08
Já po vysazení pár dní rajčata stíním netkanou textilií i ve skleníku z lexanu, kde slunce nemá takovou sílu jako při použítí skla. A s podobnými příznaky problémy nemám. Stíním je i venku, tak jako kedlubny, papriky, okurky. Vždy je náchám nějaký ten čas otužit a až pak textilii oddělám. Letos mám na záhonu kde pěstuju rajčata vyvezený celý kompostér. Jinak do kelímků při rozesazování sazeniček na začátku sezony dám vždy několik kuliček NPK, (s chlorem) a většinou už ničím nepřihnojuju a vydrží až do vysazení. Do květináčků už léta nepoužívám žádnou kupovanou zeminu, ale půdu z místa, kam budu rajčata sadit. Tím se omezí i možnost šoku z vysazení do jiné zeminy.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3296) - 208.138 (?), 15.5.2022 22:28

Ano, stínění je nutné v počasí, které právě vládne. Ovšem to funguje ve dvou rovinách: snížení teploty a snížení intenzity slunečního světla. Pod "popálením" já rozumím přílišnou intenzitu světla (převážně UV). To druhé, tedy příliš vysokou teplotu, bych nazval "přehřátím". Je to podobné jako rozdíl mezi úžehem a úpalem. Úpal lze dostat, aniž by člověk vůbec na slunce vylezl, třeba při údržbě pecí. Je způsoben přehřátím organizmu. 

U rostlin se mohou objevit oba způsoby poškození, ale v převážném počtu případů jsou kombinované. Za sklem či polykarbonátem pak převažuje působení příliš vysoké teploty. Jako u mne doma za okny či v balkonovníku. V otevřeném prostoru pak je obvyklejší popálení rostlin, které nejsou "otužilé", tedy vystavovány postupně vyšší intenzitě světla s plným UV spektrem. 

Stínění řeší oba problémy zároveň.

Milan HP 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3296) - 208.138 (?), 31.5.2022 20:49

Pane PL, jak to s nimi dopadlo? Když už jsme se tady tak pěkně pohádali, pomohlo Vám z toho něco? Podle které z těch rad jste se řídil a hlavně jaký byl výsledek? Ta zpětná vazba zase může pomoci nám.

Děkuji.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty