Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Vladimíre, děkuju za odpověď ohledně toho pylu a nízkých teplot. Jak jsem napsala ten svůj příspěvek, došlo mi, že už vlastně určitou zkušenost s kvetením v chladnu mám - přikládám fotku "hrdinů", kteří přežívají moji pokusnou péči-nepéči. V duchu jsem je téměř odepsala, a tak jsem si na ně hned nevzpomněla. V půlce dubna šli jako čerstvě plodící rostliny bez otužování z domu do studeného pařníku, teploty v noci běžně mezi 1 – 5°C.

Vlevo je Vilma setá na konci listopadu - doma na konci března měla pár plodů, ale už doma během plození květy zasychaly (asi chyba ve výživě?), nicméně v době přendání do pařníku už měla znovu dost nasazeno. Během 3 týdnů jí všechny květy opadaly, velká část listů se spálila či nějak zaschla, ale znovu začala obrážet a nakvétat a v tu chvíli jsem jí odtud přendala na noc do garáže (kolem 10°C) a přes den nosila ven, protože mi jí bylo líto, když už zase začala vypadat, že to přežije :) Je trochu "vypelichaná", ale pár plodů ještě bude.

V prostředku je Mongolskyi Karlik ze začátku prosince, doma dal jeden plod a pak byl taky v pařníku a pak v garáži jako Vilma. Nasazené plody ještě z domu mu zůstaly a teď dozrávají, jak to měl s květy nevím, teď zas trochu nasadil, ale vypadá celkově mizerně, hůř než na fotce, spousta listů se spálila nebo seschla. Jednoho Karlika mám ještě i doma, a ten taky nevypadá moc dobře, takže pařníkem to možná nebude...

Vpravo je Azték taky z prosince, tomu se v pařníku krom pár spálených listů dařilo dobře, tak tam byl doteď. Jestli měl v době přendání květy nebo už plody jsem si nevšimla, každopádně z něj nic neopadalo, to by jinak nestihl udělat tak velké plody. Jen škoda, že má takovou nanicovatou chuť, no uvidím, co ještě udělají na sluníčku.

Závěr mi z toho vychází, že když rajče začne v chladu kvést, plody se vyvinou (Vilma). Když má rajče v chladu plody, pomalu dozrají (Karlik a Azték). Když se přenese kvetoucí rajče z tepla do chladu, květy opadají (Vilma), ale možná taky ne (Azték – ale tam je to nejisté). Každopádně je vcelku blbost kvetoucí nebo plodící rajčata dávat v polovině dubna do pařeniště, protože se kvetení a plození hodně zbrzdí.

Budu sledovat co udělají ty lednové výsevy a dám vědět.

Elen

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika