Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Já to vidím tak, že základní problém sazenic vypěstovaných za oknem je ultrafialové záření, které běžné sklo propouští v minimální míře. Dál pak funguje teplota, ve které sazenice vyrůstaly. Pokud byla vyšší než 20°C (ale to je jen odhad), jejich tkáně rostly příliš rychle a jsou "řídké". Takže náchylné na popálení na přímém slunečním světle. K odstranění či zmírnění tohoto problému slouží "otužování" na sluníčku, kdykoliv to počasí dovoluje. Podle toho, co jsem vypozoroval, není to až tak kvůli chladu či rozdílu teplot mezi dnem a nocí (pokud noční teploty nejsou blízko bodu mrazu, osobně odhaduji pod 4°C)., ale především kvůli UV záření.

Ne, rozhodně je ničím nestříkejte, postižené rostliny neodstraňujte (což ovšem neplatí o postižených listech - ty vážně poškozené jsou rostlině stejně nanic). Hnojení či nehnojení pak závisí na složení a množství půdy, ve které je pěstujete. Pokud je to růstový substrát, i třeba ve směsi s hlínou, tak ten běžně má živiny na 6 týdnů. Takže je nechte dobře zakořenit, řekl bych tak dalších 14 dní, a pak je pohnojte. Čím nejlíp ještě nevím: zkouším varianty. Ale rozhodně nic nepokazíte Kristalonem v zálivce podle návodu. Protože také pěstuju rajčata v nádobách, snažím se najít optimální množství růstové směsi na jednu rostlinu. Prozatím jsem došel k závěru, že 6 - 8 litrů je dostatečných pro keříčkové nebo trpasličí rajče, klasická tyčková pak prosperují v 12 - 15 litrech. Přirozeně čím víc, tím líp - to záleží na možnostech. Ovšem objem není tak kritický: je to o vyplavování živin (jsou na dešti?) a hnojení. A není radno podcenit stopové prvky.

Dá se říct, že pěstuju rajčata podle zásady "nech Matku Přírodu dělat, co umí". Rajčata mají svoji přirozenou odolnost vůči jak podmínkám, tak chorobám. Omezenou, ale mají, a to i přesto, že moderní odrůdy jsou dost přešlechtěné. Sahat po chemii při sebemenší odchylce od "dokonalé rostliny" mi připadá dost často zbytečné, zvlášť pokud nám není tak úplně jasno, co vlastně problém způsobuje (ty příznaky jsou si hrozně podobné). A chemie ani není zdaleka všemocná.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika