Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Možná.

Co se týká feolitu, psal jsem, že mám zkušenosti s vyššími teplotami, takže své zkušenosti nemohu využít. Ale schopnosti akumulace u šamotu, feolitu cihly, betonu atd. a mnoha dalších materiálů asi na teplotě nejsou tak osudové, aby to mělo vliv na platnost mé úvahy. (různé magnezity a křemencové písky jsou tam hlavně pro odolnost vůči žáru). Platí spíše, že čím větší teplotní spád(a čím větší objem), tím rychleji (a tím více) tepla se akumuluje.

Uvolňování tepla z cihel určitě samo o sobě nebude (na 100%) příčinou spálení (či upečení) rostlin. Kéž by vnitřní plocha stěny (odhadem 1,8x0,5 metru, částečně v půdě) tak rychle a tak účinně uvolnila teplotu kupř.30 stupňů (do prostoru vzduchu 1,7 m3=3,4 m2 x 0,5 m), jak předpokládáte).

Ani mé "špatné" odhady (nejsem odborník),neznamenají, že k akumulaci tepla nedojde - i kdybych odhadoval +-50% (tj. od 16 do 45%) otázka nezní, jestli je to přesně, ale jestli to bude stačit na překlenutí extrémů teploty o 2 nebo 4 stupně.

Snažil jsem se pouze nevyhýbat původní otázce, naznačit jak bych uvažoval já, zdůraznit, že klíčový je únik tepla (při malém tepelném zisku ze slunce je překližkový rám velkou slabinou -  při větším a trvalém teple z hnoje je slabinou také, ale menší)  a poukázat na to, že nejsem odborník - v literatuře o vztazích nízkoteplotních otopných systémů - podlahové topení apod. je vhodné si předpoklady ověřit.

Je věcí individuálního přístupu, zda někdo investuje jednorázově pouze práci a jinak nevyužitý materiál pro částečné ale trvalé zlepšení situace, kdežto jiný (jako třeba i já) každoročně práci na opatření organické hmoty(zpravidla jde jen o dovoz a uložení)  a její zapravení do pařeniště. (jde o naplnění původního účelu a funkce pařeniště). Sám ovšem akumulované teplo ze slunce považuji za jedno z nejlevnějších (ale jeho využitelnost jednou z nejproblematičtějších). Vždyť co jiného, než akumulované teplo mi zajistí 4 roky z 5-ti úrodu meruňek, než brizolitová stěna(vůbec ani ne černá ale světlá) sousedova chléva během jarních mrazíků (pokud nejsou větší než -4-5 stupňů)

Na férovku: nemám přiměřenou jistotu, že v mně neznámem pařeništi v jiných podmínkách při neznámém provedeni to bude stačit. Ale k původnímu dotazu je to vše, co jsem schopen říci.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika