Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

16.9.20 Odolní Angličáci furt dobrý – viz snímky. Udeřilo suché a teplé počasí, takže i slušně zrají. Z neodolných mi zbylo jedno Kumato (propíchnuté Cu drátkem) ze 3 a jedno Blue Berry ze 2 (bez drátku), jen s mírnými poškozeními. Připisuju to náhodě. Jenže už nerostou a nevytváří nové plody. Ostatní neodolné odrůdy už jsem musel zlikvidovat, abych plíseň nešířil dál. O to se stará můj soused, který sice už sklidil postižené brambory, ale nechal tam svá zhnědlá rajčata (o kterých tvrdí, že plíseň nemají). Není jich sice moc, asi 8, ale to nejspíš při té krátké vzdálenosti stačí.
Jsem trochu zklamán svým „samorostem“, kterému jsem musel amputovat vrchol, jehož stonek byl zasažený plísní. Na F2 tedy nelze spoléhat. Uvidím, jaké budou jeho plody – zatím jsem nenašel žádný poškozený. U F1, tedy původních sazenic, vypadá postižení na listech podobně jako septoria: hnědý až černý střed, obklopený žlutou tkání. Stonky jsou naprosto čisté, plody zdravé a díky teplému počasí jsou chuťově všechny mezi 8 a 10. Desítka je samozřejmě Mountain Magic, i když někdo by mohl postrádat víc kyselosti. Všiml jsem si ale, že jsou citlivé na suchou hnilobu, obzvlášť velké plody hlavně Crimson Crushe. A protože nebyl letošní červen a červenec nijak teplotně extrémní, připisuju to přehnojení dusíkem v první fázi, kdežto teď zase přehnojení draslíkem. Pokud byste je chtěli pěstovat, na tohle je třeba dávat pozor. Beru to ale tak, že nic není dokonalé a že suchá hniloba několika plodů (20, 30?, které se navíc po odříznutí nevyvinuté části dají sníst a chutnají stejně jako zdravé plody) není nic ve srovnání s vražednou plísní. A té zatím vzdorují nad očekávání dobře. Uplynuly 3 týdny od velké invaze (26.,27.8.) a na nich není nic moc znát, ačkoliv jsem nepoužil žádný postřik. A to, že jsem je přehnojil draslíkem, se na nich projevilo trochu jako zastřižení výhonů: rostou velmi pomalu, listy jsou malé, ale o to pilněji vytváří plody, které sice na rostlinách neuzrají, ale v interiéru většinou ano. A to je můj cíl.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika