Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

20.8.19 Celková dosavadní sklizeň překročila 70 kg a snad těch 100 kg dosáhne. Na tu bídu celkem dobrá zpráva. Letos bude moje sezóna dramaticky kratší než loni. Již teď začínám pohřbívat padlé – 4 Stupické, 3 Startky, 1 Brioso a 1 (údajně) Galant. Je zajímavé, že cherry a koktejlovky Strabena, Nelinka, Tomato Berry, Mountain Magic a Mandat odolávají infekci trochu lépe. Huevos de Toro s Tornadem jsou na hraně (ale určitě dál neporostou) a Crimson Crush také stále trochu žijí. Všechny rostliny jsou postižené, a to včetně červnových řízků. Stále ještě si nejsem jist tím, co je vlastně postihlo. Některé příznaky neodpovídají žádnému popisu, jiné zase chybějí. Doufám jen, že ať je to, co je to, mráz to přes zimu zničí.
Zkusím zveřejnit příznaky, možná to někomu něco připomene: listy hnědnou a usychají odspodu a od stonku, ale na listech se před uschnutím neprojevují žádné skvrny. Stonek je bez deformací, u některých už i odumřelých rostlin bez poškození, u jiných je pokryt souvislou a jednolitou hnědou vrstvou. Řez stonkem vypadá standardně. Hnědou vrstvou se pak někde pokrývají i vijany, u kterých pak hnědnou i květy a malinké plody. Kořeny jsou pravděpodobně nepoškozeny, protože z nich vyrůstají nové, zpočátku naprosto zdravě vypadající výhony, které ale později začnou jevit tytéž příznaky. Plody jsou nepoškozené, bez kresby či deformace, chuťově normální, snad jen trochu kyselejší díky nedostatku listů. U plodů ponechaných na rostlině příliš dlouho se začne na slupce projevovat hnědé síťování, ale vnitřek zůstává zdánlivě zdravý. Rajčata nevadnou ani za vysokých teplot. Rostliny rostoucí ve stínu podléhají pomaleji než ty, které jsou na výsluní. Osobně mám za to, že jsou rostliny napadené zvenčí, což by nejspíš znamenalo nějakou bakterii, nikoliv houbu. Ale můžu se mýlit. Fotografie bohužel nemám čím pořídit.

Neúspěch u rajčat je ale kompenzován okurkami a paprikami, které si vedou stále skvěle. Také bez postřiků. Takže depresi nepropadám a snažím se najít řešení pro příští rok.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika