Rajčata Latah jsou opravdu kyselejší a malá (cca 30-40g). Pěstuju je, protože jsou s předstihem první. Letos byla o cca 10 dní dřív než skleníkové Starty. Nemusí to tak být zřejmě pokaždé, letos bylo jaro velmi teplé. Nekupovala jsem vůbec rajčata v obchodu a to pak první vlastní chutnají, i když jsou kyselejší. Jak začnou zrát další chutnější odrůdy, Latah zpracovávám.
A ještě ke zpracování - zahušťování rajčat. Čas, práci a asi i energii mi šetří tenhle postup, při kterém odpadá zdlouhavé zahušťování rajčatové šťávy. Rajčata dám zmrazit, pak je oloupu. Při naříznutí slupky a chvilkovém podržení pod vodou se sloupnou jak z košilky. Pak je nechám v cedníku pomalu rozmrznout. Pustí veškerou vodu. Dužinu pak jen lehce povařím (možná to ani není nutné), naplním do sklenic a zavařím.