Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Výše uvedené čtyři druhy semen Stupických rajčat jsem pěstoval na balkoně a také venku na zahradě. Dnes bych s pokusil shrnout výsledky, ke kterým jsem dospěl (pochopitelně můj vzorek byl malý, ale koresponduje s výsledky, které s těmito semeny měla pěstitelka z Kanady). O0brázky plodů jsou všechny ze zahrady.
1.Stupické skleníkové nemá nic společného s v Americe pěstovanými rajčaty Stupice a Moravský div. Opravdu odpovídá popisu na webové stránce České genové banky (květenství jednoduché, plody podstatně větší, atd.).
Pozn.:Na obrázku není rozdíl ve velikost plodů patrný.
2.Mezi ostatními třemi nejsou žádné větší rozdíly. Všechny jsou vlastně původní rajče Stupické polní rané, ale jejich udržování bylo různé. Čistotu odrůdy Stupice udržovali vlastně amatérští pěstitelé v USA a po celém světě  (od roku 1974 kdy tam semena poslal p.Sodomka z Prahy), u nás byla tato odrůda po celou tuto dobu ve Státní odrůdové knize a její neměnnost byla kontrolována ÚKZÚZ. Kdo všechno se podílel na udržovacím šlechtění mně není známo. Mám dojem, že už jsem někde psal, že Moravský div je vlastně totožný se Stupickým polním raným, které udržuje a množí Moravoseed.
3.Velmi zajímavé je, že nejrannější ze tří Stupických polních raných byl u mě i V Kanadě Moravský div- první zralé rajče jsem měl 20.6.2014, přitom na zahradu jsem vysazoval sazenice s prvními rozvitými květy 28.4.2014- to znamená za 53 dnů. Asi za pět dnů jsem sklízel první Stupice, nejpozději Stupické polní rané ze SEVA-SEED. Když jsem v únoru vyséval tato rajčata, tak jsem ještě nevěděl, že Moravský div je vlastně Stupické polní rané z Moravoseedu, jinak bych si to Stupické vysel pro porovnání také (semena jsem měl). Tak aspoň se příští rok bud mít čím bavit- vyseji Atypické polní rané od všech, která k němu mají práva (Moravoseed, SEVA-SEED a SEMO).
4. Měl bych jeden dotaz. Nevíte proč dostalo jedno z rajčat jméno Stupické skleníkové. V přihlášce od pana Jaroslava Homoly (šlechtitel) nic takového není. Byl to výsledek posuzování v ÚKZÚZ (asi to v dokumentech ÚKZÚZ je, ale pro mne již nedostupné)? 
           Mr Big

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika