Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jsou dvě možnosti: buď je to nějaký patogen, na škůdce je ještě brzo, anebo je to fyziologické, něco jim chybí či přebývá.

Prvním krokem v takovém případě je přesazení do nových nádob i substrátu. Nádoby vydezinfikované třeba Savem (ale pečlivě omyté následně), substrát určitě z jiného pytle a nejlépe od jiného výrobce. Není také marné zbavit je při přesazování starého balu. Zalévání klidně teprve až začnou mírně vadnout, případně když je povrch substrátu totálně suchý na dotek. Zalévat seshora, ale tak, aby se listy nenamočily. Zajistit větrání a dostatek světla, teplotu udržovat v rozmezí cca 17 - 20°C. Dobré substráty mají vyvážené živiny na 6 týdnů, hnojetí tedy prozatím neřešit. To jsou první kroky v obou případech. Pokud usychání ani v těchto podmínkách neustává, je to nějaký patogen, nejčastěji houbové podstaty, tedy plíseň. Ale ne nutně. Řešení chemickým postřikem je velmi na pováženou, protože na malých sazeničkách může nadělat víc škody než užitku. A nevím ani o nějaké babské radě, která by fungovala. Takže čekat a sledovat. Stalo se mi několikrát, že rostliny, které neprospívaly, po přesazení ožily a samy se ubránily nákaze, případně s ní dokázaly žít i plodit. No a pro případ neúspěchu vysít náhradní várku v jiné místnosti, v jiných podmínkách anebo později nakoupit sazenice od profesionálů. Rozhodně nepanikařit a nesahat k nějakým receptům JPP (jedna paní povídala).

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika