Ten, kdo Vám řekl, že hokkaido je universální jako cuketa Vám neřekl pravdu. Vůbec není universální. Ale je velice dobré, pokud ho upravíte správně! Pokud ho vaříte a chcete z něj udělat zelí (zelí se vaří), vždycky se rozvaří a vznikne jenom kaše. Do bramborové kaše se dává vařené hokkaido s bramborami půl na půl. Bramborová kaše má potom krásnou barvu a má i lepší chuť. Hokkaido nemusíte loupat ani po 6 měsících skladování, slupka se pouze dobře omyje a i po 6 měsících skladování se krásně rozvaří. Seznamte se s různými recepty, je jich i tady na tomto fóru celkem dost. A pak suďte. Možná potom budete semínka hokkaida znovu pracně shánět . Zrovna zelí však z hokkaida neuděláte, i kdybyste se rozkrájel , podobně jako ze suchého písku neuděláte bábovičku.