Zahadný plevel v novém trávníku - prosba o radu

host - 227.208 (?)
2.4.2012 21:08

Moc děkuju, když to říkáte i vy, je to na 100%:-) Na fotkách co jsem našla na internetu to tedy vypadá trochu jinak, ale to je asi tím, že všude fotí jen ty plody a takové my zatím nemáme. Odkvětlé květy jakoby zasychají a nedělají ty penízky resp kokošky. To by znamenalo, že se to zatím nemnoží? Starane by mělo zabrat na obě, takže nejhustší místa postříkám a zbytek budu sekat. Děkuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 227.208 (?), 2.4.2012 11:36, zobrazeno: 9630x

Na podzim nám srovnali pozemek (2000m2), rozvezli substrát a zaseli trávu. Tráva je špatná (řídká a malinká), zato se nám tady rozmáhají (mimo jiného) 2 druhy plevele s bílými kvítky, které jsem nebyla schopna identifikovat ani pomocí atlasu, ani z diskusí na tomto fóru. Byl by mi někdo schopen pomoci?  To první nevím vůbec, to druhé tipuju na něco brukvovitého, nějaký penízek...

Prošla jsem i diskuse v sekci trávník a teď plánuju další postup. Plevel je vyšší než tráva, hodně kvete a semení se. Sekat by znamenalo likvidovat už tak dost špatnou trávu. Na kombinovaný herbicid jako je Bofix, který se muze použít jen jednou za rok,  je asi brzo - chtělo by to asi počkat, až vyraší ostatní plevel. Ručně jsem vytrhala tisíce rostlinek, ale boj zatím prohrávám. Koupila jsem zatím Starane, že postříkám jen nejnapadenější místa. Co si o tom myslíte?

Daniela

Rostlinka 1
Rostlinka 1

host - 227.208 (?), 2.4.2012 11:39

Nepodařilo se mi vložit více obrázků, tak ještě vkládám druhou rostlinku: Děkuji

Rostlinka 2
Rostlinka 2

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 181.142 (?), 2.4.2012 13:00

...kokoška pastuší tobolka, nahoprutka písečná...

host - 227.208 (?), 2.4.2012 14:37

Děkuji, nahoprutku vůbec neznám, ale ta rostlinka označená "2" asi bude ono. Roste to v pískových lomech, tak asi to bylo v písku trávníkového substrátu. I když v atlasu se píše, cituji: "V ČR se jedná o dosti vzácný druh s nejvíce lokalitami v jižních Čechách v Třeboňské pánvi a ve středním Polabí na Pardubicku. Na Moravě je ještě vzácnější s ojedinělým výskytem na Břeclavsku a Vidnavsku. Patří k silně ohroženým druhům naší květeny (C2)". Teď když je to C2, můžu na to vzít to Bofix?:-)))

Ta první rostlinka ale podle mě Kokoška není. Nemá totiž vůbec růžici, jen listy na stonku (přikladam ještě jenu fotku z plochy) a dost se větví. Kdyby to tak bylo jednoleté, nenamáhala bych se s identifikací a chemií a sekala bych:-)

host - 49.39 (?), 2.4.2012 17:55

Jednička je penízek rolní, dvojka je kokoška pastuší tobolka.

Josef.

host - 227.208 (?), 2.4.2012 21:08

Moc děkuju, když to říkáte i vy, je to na 100%:-) Na fotkách co jsem našla na internetu to tedy vypadá trochu jinak, ale to je asi tím, že všude fotí jen ty plody a takové my zatím nemáme. Odkvětlé květy jakoby zasychají a nedělají ty penízky resp kokošky. To by znamenalo, že se to zatím nemnoží? Starane by mělo zabrat na obě, takže nejhustší místa postříkám a zbytek budu sekat. Děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz