Přeslička

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 4.163 (?)
27.5.2011 16:54

Netkaná textilie a mulčovací kůra není pro přesličku překážka. Buď tím proroste, nebo to podjede a vyroste o kus dál. Já jsem s ní bojoval roundupem, ale i natření neředěným přípravkem po nějaké době rozchodila a rostla vesele dál. Pak jsem zkusil bofix smíchaný s agritoxem a ředil jsem to asi polovičkou vody, než by se mělo a přeslička byla do týdne na tabák. Už nikdy nevyrazila.
Asi by to chtělo vydržet s aplikací do podzima, nebo do konce vegetační doby bylinek a pak ji plošně ošetřit, padni komu padni. Na jaře se dají bylinky vypěstovat nové.
Garlon neznám, ale jelikož bojujete proti snad nejstarší rostlině na této planetě, můžete ho vyzkoušet. Čím větší driák, tím lepší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 204.38 (?), 27.5.2011 9:58, zobrazeno: 11386x

Dobrý den, potřebovala bych poradit...

...v okrasných i zamulčovaných záhonech mi roste Přeslička a to hodně!!!

Vůbec se jí nemůžu zbavit, vytrhnout nejde a když jí postříkám nějakým prostředkem na plevel sice pojde, ale vedle vyroste nová. Největší problém je v záhonu s bylinkami, tam se mi teda ani nechce postřik používat. Nevíte co s ní???

Děkuji Katka

host - 204.38 (?), 27.5.2011 10:00

Omlouvám se, teď jsem si všimla diskuze níže, jdu si to nastudovat... :-)

host - 204.38 (?), 27.5.2011 14:02

tak jsem se nedočetla, jak na ní v bylinkovém záhoně. Přípravek Garlon bylinkám neublíží, nemyslím postříkánáí, ale v půdě...???

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 65.136 (?), 27.5.2011 15:53

Obám se, že vám v tomto těžko někdo poradí účinné řešení. Pokud chemie nefunguje, tak zbývá už jen ruční práce. Píšete, že vám roste i bylinkovém záhoně - ona je to také vlastně léčivá bylina, takže je tam dobře, ale z vašeho pohledu jde spíš o plevel. Za zvážení by možná stálo i pokrytí takového záhomu černou fólií proti plevelu, bylinky zasadit do děr a vše překrýt např. vrstvou mulčovací kůry jak je dnes běžné u nových modreních zahrádek.

host - 204.38 (?), 27.5.2011 16:51

Děkuji moc za odpověď. :-)

Bylinkový záhon je na poměrně strmém svahu, proto jsme nedávali folii a mulč, máme zkušenost, že mulč je pak vyplavován, prostě sjede. :-(

Napadlo mě, že se mi přeslička objevuje hlavně v zamulčovaných záhonech, máme jílovitou půdu..., že on jí ten mulč dělá dobře. :-)))

Jinak by mi jako bylina nevadila, kdyby nebyla úplně všude. :-)

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 4.163 (?), 27.5.2011 16:54

Netkaná textilie a mulčovací kůra není pro přesličku překážka. Buď tím proroste, nebo to podjede a vyroste o kus dál. Já jsem s ní bojoval roundupem, ale i natření neředěným přípravkem po nějaké době rozchodila a rostla vesele dál. Pak jsem zkusil bofix smíchaný s agritoxem a ředil jsem to asi polovičkou vody, než by se mělo a přeslička byla do týdne na tabák. Už nikdy nevyrazila.
Asi by to chtělo vydržet s aplikací do podzima, nebo do konce vegetační doby bylinek a pak ji plošně ošetřit, padni komu padni. Na jaře se dají bylinky vypěstovat nové.
Garlon neznám, ale jelikož bojujete proti snad nejstarší rostlině na této planetě, můžete ho vyzkoušet. Čím větší driák, tím lepší.

host - 204.38 (?), 27.5.2011 19:15

děkuju... 

host - 58.254 (?), 27.5.2011 21:16

Přeslička je citlivá na prostředky na bázi MCPA, nebo 2,4 D, takže stačí opatrně natřít štetečkem tak, aby se roztok nedostal na ty rostliny, které chcete zachovat.Nátěr je většinou nutné opakovat na další narostlé lodyhy přesličky, ale zbavíte se jí docela snadno. pH

host - 204.38 (?), 27.5.2011 21:21
Takze tento prostredek v pude jinym rostlinam nevadi? Myslim tim ty jedle. :-D

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 27.5.2011 21:29

Ne. Kořeny se to nevtřebává, jen listy. Jestli máte přesličky málo, dá se to natírat tím čtětečkem třeba s pomocí gumové rukavice v druhé ruce, nebo ještě lepší je každou oddělit igelitovým pytlíkem bez dna třeba od rohlíků.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz