Jak chemicky likvidovat kopřivy a přitom neškodit včelám

host - 70.23 (?)
18.5.2007 10:39

Nemyslím, že pani vidí kopřivo jako medonosní když ho chce zlikvidovat.

Kopřivo se dá prostě odstříhnout a po nějaké době ustupuje.
Když jsem si pořídil pozemek a šel na urbanizaci jsem vytahl rukou kořeny. To se vytáhne po metrech čtvěrečních.
Teď mám v rohu zahrady ještě cca 4m kopřivo v (já k tomu říkám) hníišti. Je to prostě kousek bordelu kde žíji predátory pro škodlivce. To kopřivo co tam rostě ale namá sebemenší šance kvést protože ty baby-kopřívky sežeru jako špenát. ;D I tam kořeny co zabloudí mimo něm určený prostor vytáhnu se zemi. Je to docela účinkujicí.

Zdravím
Franta

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 23.21 (?), 6.6.2006 15:29, zobrazeno: 10378x

Mám problém. Na zahradě se mi strašným způsobem rozmnožily kopřivy. Sekání moc nepomáhá a tak bych chtěla použít chemii. Nechci však poškodit včely.

Upřesňuji, že kopřivy jsou jak na prázdném záhonu, ale i mezi jahodami a maliništěm, a včelín je přímo na zahradě. Díky za vaši odpověď.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 6.6.2006 18:34
Na kopřivy by mělo platit vytrvalé sečení, kdy se dbá především na to, aby nestihly vykvést. Ústup kopřivy je prý patrný už druhým rokem.
Mezi jahodami to chce důkladně proplít ručně, dle mých zkušeností se dá kopřiva celkem lehce vytáhnout s větší částí kořenů ze země. Možná bych ještě poradil k těm jahodám nastlat nějaký mulč, třeba slámu, který růst plevelů omezí.
Co se chemického ošetření týče, zkusil bych přípravek Garlon 4EC, dle informací výrobce je pro včely "relativně neškodný"
http://www.jikl.cz/chemie/karty/likvidace_nezadoucich_drevin.htm
Myslím, že když přípravek použijete v současné době (ovocné stromy a pampeliška už jsou odkvetlé) a zároveň máte pro včely vhodnou napaječku, tak jim žádné nebezpečí nehrozí. Nevím odkud jste, ale tipl bych si, že vaše včely teď létají spíš někam na řepku...

host - 38.184 (?), 17.5.2007 20:58
To pěstujete ty kopřivy jako medonosnou rostlinu, že máte takový strach o včely při použití herbicidu?

host - 70.23 (?), 18.5.2007 10:39

Nemyslím, že pani vidí kopřivo jako medonosní když ho chce zlikvidovat.

Kopřivo se dá prostě odstříhnout a po nějaké době ustupuje.
Když jsem si pořídil pozemek a šel na urbanizaci jsem vytahl rukou kořeny. To se vytáhne po metrech čtvěrečních.
Teď mám v rohu zahrady ještě cca 4m kopřivo v (já k tomu říkám) hníišti. Je to prostě kousek bordelu kde žíji predátory pro škodlivce. To kopřivo co tam rostě ale namá sebemenší šance kvést protože ty baby-kopřívky sežeru jako špenát. ;D I tam kořeny co zabloudí mimo něm určený prostor vytáhnu se zemi. Je to docela účinkujicí.

Zdravím
Franta

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty