Čím vyhubit kostřavu?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
      
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?) 
13.5.2011 11:17

Já vím Simono, už mne to taky napadlo, že je budu muset vyrýt, vyčistit od trávy a znovu vysadit  což by snad šlo u cca 20ks trvalek. Největší problém je to u půdokryvných - např. zmíněném barvínku, který mi kompaktně porostl plochu cca 5x5m a je už skoro celý prorostlý nějakou travinou, asi tou kostřavou. To samé je i u ploch s břečťanem. Kolem těch trvalek se mi to daří pečlivým vybíráním alespoň trochu eliminovat - u pokryvných je to velký problém  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 78.63 (?), 15.5.2011 9:08

Máme zahradu ve svahu a snažím se na některých místech místo trávy mít půdopokryvné rostliny, aby zpevňovaly svah a abychom nemuseli sekat moc trávy. :-)

Takže na části svahu, kde se samovolně rozrůstá barvínek, ho podporuji. Byla tam v minulosti taky skalka, takže byl prorostlý plochou se spoustou plevelů a zplanělých skalniček (důsledek nulové péče bývalých majitelů). Svah je tam zpevněný kameny a je to nad sklepem, takže to bez komplikací nešlo přerývat nebo jinak razantně řešit, abychom nenarušili drenáže a izolace. 

Barvínek je prý docela agresivní a časem zahubí všechno, co mu konkuruje. Takže tam jsme to neřešili razantně, ale pouze ho podporujeme - vytrhávám jednou za čas všechno, co barvínek přerůstá. Dělám to třetí rok a celá plocha cca 8 metrů čtverečních je už z 80% jen barvínek, navíc se už pěkně rozrůstá do šířky i na další plochu, kde ho chci postupně taky mít.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 58.254 (?), 15.5.2011 17:57

kostřava, nejspíš v tomhle případě červená je citlivá na přípravky na bázi glyfosatu.V situaci, jako je její prorůstání mezi ostatní rostliny pomůže ruční chemické pletí.stačí navléci latexovou rukavici, aby nejeblo hygieniky a přes ní přetáhnout pracovní bavlněnou rukavici, kterou namočíme jajo knot v herbicidním roztoku.Samozřejmě tak, aby roztok neskapával a za sucha jenom protáhneme listy trávy, nejlépe ty, které přesahují mimo porost květin, aby i při náhodném skápnutí nedošlo k poškození rostlin.Někdy je potřeba celý proces opakovat, ale až po několika dnech, nebo týdnu, podle přípravku, až je patrné žloutnutí trávy a je tedy poznat, co jsme vynechali.Je to sice piplačka, ale dá se tak vyčistit i dost velká plocha poměrně bez námahy.Samozřejmě potom nesmí několik hodin pršet, nejlépe do druhého dne, ne proto, že by roztok neúčinkoval, ale aby se stači vstřebat a nemohl se uvolnit na žádoucí rostliny.Postup není bez rizika, ale jinak už si,,pletí" v záhonech ani nedovedu představit. pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika