Palma z Chorvatska

host - 87.89 (?)
14.8.2013 20:14

Ano, pokud jste četl pečlivě můj příspěvěk, tak jsem o tom psal. Jubaei jsou kolem středomoří, ale pouze u vil, v okrasných zahradách, v botanických zahradách a velmi vzácně je možno vidět vzrostlejší palmy i náhodně v malé vesničce. (zní to jako spousta rostlin, ale přepočtěte si si to na území kolem Středomoří).

Tento druh většina lidí zamítla díky dřívějším vysokým nákladům této rostliny a pro někoho pomalejší růst. Proto se také dnes nachází větší jedinci jen tam, kde na to "měly"wink

Tato palma doroste do plodnosti až za několik desetiletí a ba i století..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 87.89 (?), 14.8.2013 20:14

Ano, pokud jste četl pečlivě můj příspěvěk, tak jsem o tom psal. Jubaei jsou kolem středomoří, ale pouze u vil, v okrasných zahradách, v botanických zahradách a velmi vzácně je možno vidět vzrostlejší palmy i náhodně v malé vesničce. (zní to jako spousta rostlin, ale přepočtěte si si to na území kolem Středomoří).

Tento druh většina lidí zamítla díky dřívějším vysokým nákladům této rostliny a pro někoho pomalejší růst. Proto se také dnes nachází větší jedinci jen tam, kde na to "měly"wink

Tato palma doroste do plodnosti až za několik desetiletí a ba i století..

host - 77.71 (?), 8.9.2014 13:57

Krásný den, jen jsem se chtěla zeptat zda jsou semínka to co vysí nahoře jako by z koruny takové bobulky??? A zda namáčet třeba na vatu nebo rovnou do země děkuji moclaugh

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 8.9.2014 14:57

Tmavožluté bobulky, co v trsech, či "hroznech" trčí mezi listy palem s dlouhými zpeřenými listy (nejčastěji Phoenix Canariensis) nebo i palem s vějířovitými listy (Tarchycarpus fortunei), jsou opravdu jejich semena. Po odstranění kožovito-dužnatého obalu je můžete vysazovat přímo do země, bez nutného předklíčení. Ale takové palmy, jaké jste viděla v Chorvatsku z nich stejně v běžných domácích bytových podmínkách nevypěstujete. Vypěstujete maximálně jejich neduživou napodobeninu, palmového chudáčka.

host - 112.7 (?), 16.9.2014 19:06

Je pravda, že pokud chcete palmu do bytu, tak ani datlovník (Phoenix) ani žumara (Chamaerops) ani palma konopná (Trachycarpus) nejsou do bytu, kde se v zimě topí, zrovna vhodné. V zimním období totiž dojde k tomu, že tepla je přes příliš, ale světla ne, takže palmy reagují tak, že se vytahují za světlem a ztrácejí původní tvar a přirozené proporce. Pokud chceme v našich zeměpisných výškách pěstovat středomořské rostliny, je vhodné, střídat umístění rostlin podle období, léto a zima. V létě je vystavit slunci venku, v zimě je přemístit do světlého, zpravidla bezmrazého chladu, kde se růst zastaví, nebo výrazně omezí. Tím se jejich tvar "nezkazí". Své trachycarpy umísťuji do světlé nepoužívané a taky nevytápěné garáže, kde sice může být až - 6°C, ale je tam sucho a vzrostlejší palmy to v klidu překonají. Do bytu si pořiďte palmu Kencii (Howea), ta je do bytu vhodná.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz