Zástava kvasu



hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 31.193 (?)
26.3.2021 11:11

Nevím co to máte za švestky, že k nim máte potřebu přidávat cukr. Většinou je problém opačný - vysoká cukernatost, kterou následně kvasinky nejsou schopny vykvasit = zbytkový cukr v kvasu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 27.254 (?), 12.12.2020 17:03, zobrazeno: 6776x
Dobrý den, zastavil se mi švestkový kvas - obsahuje jeste dost zbytkového cukru a nekvasí. Při zakvašeníí byly přidány ušlechtilé kvasinky, ale pozdeji nastalo chladnější počasí a kvas se podle mě zastavil. Postačí přenést jej někam, kde je tepleji (12-15') nebo bude nutné znovu přidat i kvasinky? Bojím se při přidání kvasinek znovu kvas provzdušnit, aby nedošlo k zoctovatění... Kvas byl založen na konci září. Děkuji
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 1.200 (?), 13.12.2020 12:38

V tuhle dobu by už měly být vykvašené i kvasy z pozdních švestek.Podle čeho soudíte že se kvašení zastavilo, měřil jste zbytkový cukr?Švestkové kvasy patří mezi nejstabilnější a ještě jsem neslyšel že by někomu kvas ze švestek zoctovatěl.Děda kvasil pravé švestky v dřevěných kádích přikrytých jen lepenkou aby do kvasu nenapadala sláma, seno... Pálit se jezdívalo až někdy v březnu, jelikož bylo všude přes metr sněhu a kvas byl totálně zmrzlý.Slivovička byla vždy perfektní i bez přidání všelijakých zbytečností (kvasinky, živné soli, okyselovadla apod.),které kvalitě nic nepřídají, spíš naopak.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 133.97 (?), 13.12.2020 19:20
Zbytkový cukr je tam dle chuti. Kvas vypadá i podle vzhledu nevykvašeně - švestky na povrchu vypadají tak, jak kdybych je tam hodil vcera. Kvas mívám každý rok v kůlně, ale letos byl chladnější podzim, tak si říkám, že nestihl vykvasit, než přišly studené noci. Později založená jablka vykvasily, problém mám jen u švestek.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.200 (?), 13.12.2020 22:02

Zkuste kvas přestěhovat do tepla, vrchní švestky podrťte a kvas promíchejte.Jestli tam jsou nějaké cukry tak by se kvašení mělo rozběhnout znovu.

hotový kvas z Domácích švestek
hotový kvas z Domácích švestek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 96.24 (?), 13.12.2020 22:13

Ja som tiež kvas zakladal koncom septembra tiež som ho mal iba v kôlni a už týždne mám vypálené k spokojnosti. Alfa a Omega pri slivkách z mojej skúsenosti je slivky pri zakladaní kvasu aspom jemne nadrtiť a to hlavne v prípade pokiaľ ide o slivky váčšej veľkosti, ktoré mávajú väčšinou aj tvrdšiu šupku Pokiaľ sa nadrtia aspon jemne aby bola narušená šupka, a ešte sa naleje do sud trocha vody /s cukrom či bez/ tak kvasinky začnú pracovať takmer okamžite a žiadne chmické srákory tam pridávať netreba. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 208.109 (?), 26.3.2021 8:15

vloni 2020 jsem zakládal kvasy ze švestek s rozdrcením kvasinkami enzymy, kvašeno v kotelně 15-20st C, uzavřené sudy s bublátkem, vykvašeno do 10 týdnů, slivovice je ale příliš jemná málo aromat se mi zdá, vloni bylo sice méně slunka, ale i tak mám trochu pochybnosti o tomto způsobu vedení kvasu.

Dříve jsem švestky nedrtil, jen jsem rozmačkal horních 10cm a zamazal vrch kvasu, bez enzymu, bez kvasinek, víko navolno, kvašeno v průjezdu do prosince, ledna, koláč jsem si pohlídal aby se neutopil, a slivovice byla aromatičtější lepší, takže se mi zdá že delší a chladnější kvašení je pro kvalitu slivovice lepší,  kvasinky a enzymy posoudit neumím, nic výrazně pozitivního jsem nezaznamenal

Vašek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 23.55 (?), 26.3.2021 10:35

pomalejší a chladnější kvašení má něco do sebe, déle se louhuje pecka a podle cukernatosti ovoce neuškodí 2 kila cukru na 100 a o vánocích rozmíchat vrtačkou a pálit únor až březen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 31.193 (?), 26.3.2021 11:11

Nevím co to máte za švestky, že k nim máte potřebu přidávat cukr. Většinou je problém opačný - vysoká cukernatost, kterou následně kvasinky nejsou schopny vykvasit = zbytkový cukr v kvasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.93 (?), 26.3.2021 13:17

Načo špekulovať? Ešte raz a naposledy!

Slivkový kvas sa zakladá tak, že sa pozbierajú zrelé, najlepšie už opadané slivky, očistia sa od všetkého možného sajrajtu, vložia sa do suda a prileje sa ku nim 2-3- vedrá vody. Nahnité a plesnivé sa samozrejme musia vyradiť! Pri väčších odrodách je vhodné jednotlivé slivky rozpoliť. Ak robíte kvas z jedného druhu sliviek, tak vypálený ušľachtilý alkohol má svoju typickú chuť a vôňu. Ak miešate viac druhov sliviek, tak sa nedivte, že chuť, alebo vôňa, alebo oboje sú iné, ako ste boli zvyknutí. A ak do kvasu prihodíte aj niečo iné, ako slivku, tak to je zase o niečom inom.

Nezabúdajte, že každá odroda sliviek má po vypálení svoju vlastnú chuť a taktiež sa dá povedať, že nie všetky chute vyhovujú každému. Ja osobne preferujem alkoholy z jedného druhu sliviek, ale mám kamarátov, ktorým viac chutia alkoholy z mixovaných slivkových kvasov. Je to všetko individuálne.

Pridávanie cukru do kvasu :

Ak vám ide o skutočnú kvalitu vypáleného akoholu, tak cukor nikdy nepridávajte. Ak chcete väčšie množstvo vypáleného alkoholu, tak dávajte cukor, ale odrazí sa to na kvalite. Nemusíte sa báť, lebo nie každý to spozná. Najväčšími zástancami pridávania cukru do kvasu sú dnešní majitelia niektorých páleníc. Im však ide o kšeft, lebo čím viac vám vypália, tým viac im platíte!

Používanie kvasiniek :

Pri slivkových kvasoch to nie je potrebné. Ich výhoda je len v tom, že môžu urýchliť proces kvasenia. Skúšal som na porovnanie kvas z rovnakého druhu sliviek s pridaním kvasiniek a bez pridania kvasiniek. Chuť a kvalita vypáleného alkoholu bola rovnaká. Nepatrný rozdiel bol iba v množstve 52 stupňového alkoholu. Bez kvasiniek - 7,2 litra, s kvasinkami skoro 8 litrov. Kvasy boli založené v jeden deň a vypálené boli tiež v v rovnaký deň po 2 mesiacoch. Išlo o domácu slivku, na východe nazývanú červeňovka - modrá slivka so zelenou až červenkastou dužinou.

Úpravy slivkových kvasov :

Pri slivkových kvasoch nie je potrebné upravovať PH, takže netreba žiadne kyseliny, žiadne vápno ani nič iné. Sudy nie je potrebné ani uzatvárať kvasnými zátkami. Jedine, čo je potrebné pri vyšších teplotách je treba sledovať búrlivosť kvasenia, aby vám kvas nevykypel, čiže treba nechávať v sudoch dostatok miesta na penu. U pozdných odrôd to však nehrozí. Ja sudy prikrývam iba platom z jemnej sieťoviny, aby sa mi tam nenanosili vínne mušky.

Všetky obavy z kvality kvasu pochádzajú len z neznalosti a často krát prehnanej starostlivosti. Pri zabezpení čistoty, ale pozor, nie žiadnej sterility, by ani laik nemal nič pokaziť. Ten kvas stále vykvasí sám! Na to, aby ste vedeli, či je už prekvasený potrebujete refraktometer na meranie zbytkového cukru. Niekomu stačí iba obyčajný cukrový muštomer, ale niet nad refraktometer.

Najdôležitejšie je pálenie :

Nezabúdajte, že na domácich prístrojoch dokážu vypáliť kvalitný alkohol iba skutoční znalci. A tých je mizivá desatina, možno až stotina percent. Preto je lepšie dať si vypáliť kvas v pálenici. Ale pozor, ani pálenice nie sú dobré všetky. Mnohé z nich sú len výrobňami liehu. Vyrobia vám čistú pálenku, ale nevyrobia vám ušľachtilý destilát. Len skutočný majster dokáže odborne oddeliť vrch a spodok a zachová pri tom aj vonné a chuťové látky. Výrobcom liehu je to jedno, im ide iba o množstvo, ktoré vám napália.

Nech sú vaše nároky na kvalitu vypáleného alkoholu akékoľvek, tak nezabúdajte, že aj vypálený alkohol z výrobne liehu je po všetkých stránkach lepší, ako alkohol vypálený doma na kotlíku, v ktorom sa predtým varili zemiaky sliepkam, alebo sa na utesnenie kotlíka počas pálenia používa cesto.Pri domácich páleniach je to aj pri dobrých aparatúrach často iba lotéria, čí výsledok bude skutočne nie len dobrý, ale výborný. Pálenie je vždy najdôležitejšia fáza. Nikdy ju nepodceňujte.

palič

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.109 (?), 26.3.2021 19:02

co je lepší, rektifikační kolona nebo dvoukotlová destilace?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika