Krom počtu "teoretických pater" má vliv i tzv "refluxní poměr", čili poměr kondenzátu vraceného do kolony k množství kondenzátu odebíraného z kolony.
Čím je refluxní poměr větší, tím je žádaná frakce (alkohol) čistší. Pochopitelně při vysoké čistotě má sice alkohol jemnou nasládlou chuť i při koncentracích 50 - 60%, ale vytratí se buket typický pro "pálenou" plodinu, Ten odejde v jiných frakcích. Koneckonců, i absolutně čistý alkohol má přijemnou chuť a vůni a dá se popíjet.
A pravda, Hemplova kolona s průměrem 34 mm je opravdu úzká na rozumný výkon. Chce to průměr alespoň 100 mm.
Meruňkové a třešňové aroma má mnoho společných vonných složek:
benzaldehyd, amylacetát, amylvalerát, etylacetát, etylbutyrát a tak podobně.
V různém ovoci jsou v různém poměru. Na vysokoúčinné koloně se může v závislosti na bodu varu složek jejich poměrné zastoupení změnit a některá frakce může získat charakter jiného ovoce.
Doporučuji "Látky vonné a chuťové", Ing.F.Vonášek, CSc a kol., SNTL, ALFA 1987. mef