V lednu jsem zpracoval zimní sladká jablka na kvas a výsledná cukernatost s trochou přidaného cukru byla přes 20 stupnů na cukroměru.Ještě před měsícem měl kvas 6 stupnů a ted ukazuje -1 stupen.
Ale kvas není nijak moc kyselý a zdá se mě mírně do sladka, ale mírně, dle druhého kvasu který nebyl vůbec přislazován.
Kvas ted obsahuje cca 10% etanolu(dle počáteční cukernatosti), takové množství etanolu může významě zkreslit měření cukroměru, nebo se pletu???
Etanol je řidší než voda a tudíž cukroměr do více etanolového roztoku bude více ponořen a ukazovat méně zbytkového cukru než ve skutečnosti je... samozřejmě zbytkový cukr má vliv přesně opačný ale pokud je ho už dosti málo cca 2-4 stupně...?Tak může cukroměr ukazovat -1 stupně?