Dobrý den, cukr se přidává do OVOCNÉHO kvasu především z důvodu zvýšení koncentrace alkoholu ve kvasu, čímž se stává kvas jednak stabilnější a ve vyšším proc. alkoholu vám ovoce mnohem lépe maceruje aromatické a chiutové látky, které se následně odrazí v ovocném destilátu. Destilační proces má následně u kvasu s vyšším procentem alkoholu lepší průběh. S cukřením se to však nesmí přehnat, 1 až 2 Kg na 100 litrů kvasu je optimum. Vubec NEROZUMÍM z jakého důvodu tam dávátet vodu, jen si tím zvyšíte objem kvasu ale nic víc. Kdybyste místo té vody doplnil ovoce, tak uděláte mnohem lépe. Vetšina ovoce je dostatečně šťavnatá a přídavkem vody si snižujete kvalitu a stabilitu kvasu. Takže stačí přidat to kilo cukru a výsledek bude mnohem lepší. Čím více procent alkoholu ve kvasu tím lépe po všech stránkách. JŠ