Uskladnění slivovice
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 169.36 (?) 31.3.2010 15:05, zobrazeno: 28293x
Dobrý den, rád bych uskladnil slivovici na delší dobu(5-10let).Mám ale poměrně teplý sklep.Teplota zde kolísá od 7st. v zimě, až do 20st. v létě.Zajímalo by mě, jestli se dá slivovice v tomto prostředí déle skladovat, aniž by utrpěla na kvalitě.obecně se uvádí, že nejlépe je uskladněná při stálé teplotě 10st.Máte k tomu někdo co řící?.Dekuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.181 (?), 1.4.2010 10:57
Dobrý, tak nejlepší recept je do skla, zavřít čistým korkem (žádnou lepeninou) a zalit voskem aby to nevysychalo nebo nezplesnivělo. V teplotě není vůbec problém. Hodně lidí neskladuje slivovicu ve sklepě ale na hůře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 28.4.2010 23:52
Doplnil bych, že ten vosk by měl být včelí, a pokud nejsou sklenice z tmavého skla, měl by být destilát uložen téměř ve tmě, nejlépe do 20 °C,. Je určitě vhodné provádět kontrolu alespoň 1x za rok tj. otevřít láhev, event. zfitrovat a zdegustovat. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 29.4.2010 11:39
Taky jsem rád, že uskladněné lahve jsou uskladněné a neotvírám a nedegustuji. Jednou za rok přidávám další, tak zaženu pavouky a otřu.
Zajímají mne Vaše postupy s normální pálenkou k Vašemu konzumu. Já ji mám uchovanou v silné koncentraci ve sklepě a postupně ředím pro pití. Musím ale ředit s předstihem, protože déle naředěná (alespoň 14 dní) se mi zdá lepší. Vlastně nezdá. Určitě je. Máte také takovou zkušenost?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 29.4.2010 18:21
Pokud je destilát naředěný bezproblémovou vodou a ani po roce není vidět jakýsi pevný podíl, není otvírání lahví zdůvodnitelné, s ohledem na cenu zátek. Je tu ale jiná věc. Když už máme nějaký archiv destilátů je zajímavé sledovat chuťové posuny mezi jednotlivými ročníky. Nejedná se o konzumaci, ale degustaci s cílem poučit se z vlastních chyb. Jakmile se tato činnost dělá pravidelně, vede to ke zchlupatění jazyka a tak to má být. Ale ve chvíli, kdy je lahví v archivu více, je třeba vést písemné zápisy tak, aby se nemohly záznamy a lahve poplést. Mohu poradit jak na to. slosar-petr@seznam.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.96 (?), 30.4.2010 9:07
Řekl bych, že při dostatečné kvalitě práce s ovocem, kvasem a při pálení, je nemožné měnit kvalitu destilátu. Práce musí být standardní a podle kvality ovoce vyjde standardní nebo delicius produkt. Prostě, když dokončím práci, tak musí být destilát dobrý a pak už si bez mého zavinění jenom zráním "sedá". Zrání se sice dá uměle urychlovat, ale to nedělám. Nedovedu si představit, jak bych se mohl poučovat z chyb degustací starších ročníků. I když kvasné protokoly si pro zajímavost zapisuji. Chyby ale nedělám!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|