Smíchání dvou kvasů?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 249.236 (?) 
5.11.2013 20:47

Nikdy jsem kvasy různého ovoce nemíchal, tak s tím nemám zkušenosti (nepočítám míchání slív, švestek, pološvestek, renklód, blum a ozdravení hruškového kvasu kyselými jablky). Ale nemyslím si, že smícháním jablek a mirabelek byste něčemu ublížil. Jsou-li jablka stabilnější než mirabelky, bude výsledná směs stabilitou a délkou kvašení něco mezi těmito dvěma kvasy. Neumím si představit, že zhomogenizovaná hmota by se v každém kubickém milimetru chovala jinak. Samozřejmě kvalitě výsledného produktu to nijak neprospěje. Proto lze smíchání takových kvasů chápat jen jako nutné zlo - např.máme-li obou kvasů tak málo, že by nestálo za to je pálit zvlášť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
            
host - 62.254 (?), 5.11.2013 21:11

Pokud by se proces kvašení předčasně zastavil, doporučil by jste jej opět spustit  (nastartovat)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 249.236 (?), 5.11.2013 21:56

Je-li zastavení kvašení skutečně předčasné, pak je jistě dobré je obnovit. V tuto dobu nejčastěji přestávají kvasit mače uložené venku kvůli poklesu teploty. Pro opětovné spuštění kvasného procesu obvykle stačí přenést kvas do teplejší místností (cca 15 st.C).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
zbrnda - (1) - 84.140 (?), 4.9.2019 13:10

Kdyz odbocim - tak zacinam mit osobni teorii, ze kvasy, ktere z durancii a podobne cukernateho ovoce (nad 17 brix)  dojedou na hodnoty blizici se nule maji vysoke ztraty alkoholu odparem v prubehu kvaseni a tim padem proces kvaseni porad jakoby pokracuje.

Co teda dělat, když (jak píšete)klesne cukernatost k nule a dochází ke ztrátám alkoholu, kdy jít do pálenice, aby zbytečně nedošlo ke ztrátě kvasu? Díky Zbyněk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 5.9.2019 9:11

kvasy, z durancii  (nad 17 brix)  dojedou na hodnoty blizici se nule maji vysoke ztraty alkoholu odparem

Nevím, oč je Vaše teorie opřena, jsou-li nádoby řádně uzavřeny, bude docházet ke stejnému - tedy minimálnímu odparu alkoholu jako u jiných kvasů.
   Praxe byla taková, že kdysi se velmi sladké ovoce (durancie, domácí,) s cvukernatostí nad 20% kvasilo v ne zcela uzavřených kádích. Jistý odpar alkoholu nevadil, protože veškerý cukr by beztak neprokvasil. Dnes bych viděl za rozumnější změřit cukernatost a doředit na prokvasitelné hodnoty. Je ale asi pravda, že destilát z neředěného kvasu (ať už se zbytkovým cukrem nebo odvětraným alkoholem) bude aromatičtější.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika