Připálený kvas

host - 129.96 (?) 
15.2.2010 8:48, zobrazeno: 10820x

Nemáte někdo zkušenost s připáleným kvasem? Je tam lehounce cítit připálení, ale řekl bych spíš zajímavě. Není však jasné, jestli se tam nevytvořilo moc metylu. Vylepší se to další destilací? Nebo by to bylo možné přidat k dalšímu lutru a vydestilovat s ním? Ocenil bych praktické zkušenosti.

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 18.2.2010 17:51

Připálení kvasu nemá s metylem nic společného. Pokud Vám chutná, nechte to tak a pomalu vychutnávejte, pokud nechutná, tak proveďte filtraci přes aktivní uhlí. 
Martin

host - 220.205 (?), 18.2.2010 18:59

Připálení ovocného máče je asi noční můrou kdejakého páleničáře. Umím opravit kdejakou chuťovou chybu ovocného destilátu, ale s destilátem z připáleného máče jsem si fakt nevěděl rady, takže radu mám jen z literatury. Jedná se o publikaci Ing. Dr. Otakara Vondráčka: Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce, Praha 1945, str.67. Autor doporučuje užití 100-500 g aktivního uhlí na 100 litrů destilátu. Jako chemik dodávám, že by se nejlépe hodil Silkarbon CW-20, e-mail na výrobce sibcarbon@telecom.cz. Problém úspěšné adsorpce však spočívá v tom, že zmizí i žádoucí chutě destilátu, takže upozorňuji na to, že výsledný produkt se v mnoha případech bude hodit na výrobu vaječného koňaku či bylinných likérů, popř. rumu. Rád bych se na tomto místě zmínil ještě o jednom citátu ze zmíněné publikace. Autor si na str. 9 posteskl, že cituji: Tento obor (páleničářství) byl vědeckými kruhy až dosud dosti zanedbáván. Účinkovalo tu též asi, že některé pochody výrobní nutně vyžadovaly určitého konservatismu a nepřipouštěly náhlých zásahů technického zdokonalení, jak to bývá obvyklé jinde. Konec citace. Jsem rád, že mohu oznámit, že se mi po více než-li 30 letech podařilo vyvinout nový způsob zpracování lutru (na Slovensku vodky), který umožňuje získat z lutru min. 95% lihu pouze na základě odečítaných teplot ve vařáku a v hlavě kolony. V letošním roce již dojde k realizaci tohoto výzkumu. slosar-petr@seznam.cz

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika