Připálení ovocného máče je asi noční můrou kdejakého páleničáře. Umím opravit kdejakou chuťovou chybu ovocného destilátu, ale s destilátem z připáleného máče jsem si fakt nevěděl rady, takže radu mám jen z literatury. Jedná se o publikaci Ing. Dr. Otakara Vondráčka: Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce, Praha 1945, str.67. Autor doporučuje užití 100-500 g aktivního uhlí na 100 litrů destilátu. Jako chemik dodávám, že by se nejlépe hodil Silkarbon CW-20, e-mail na výrobce sibcarbon@telecom.cz. Problém úspěšné adsorpce však spočívá v tom, že zmizí i žádoucí chutě destilátu, takže upozorňuji na to, že výsledný produkt se v mnoha případech bude hodit na výrobu vaječného koňaku či bylinných likérů, popř. rumu. Rád bych se na tomto místě zmínil ještě o jednom citátu ze zmíněné publikace. Autor si na str. 9 posteskl, že cituji: Tento obor (páleničářství) byl vědeckými kruhy až dosud dosti zanedbáván. Účinkovalo tu též asi, že některé pochody výrobní nutně vyžadovaly určitého konservatismu a nepřipouštěly náhlých zásahů technického zdokonalení, jak to bývá obvyklé jinde. Konec citace. Jsem rád, že mohu oznámit, že se mi po více než-li 30 letech podařilo vyvinout nový způsob zpracování lutru (na Slovensku vodky), který umožňuje získat z lutru min. 95% lihu pouze na základě odečítaných teplot ve vařáku a v hlavě kolony. V letošním roce již dojde k realizaci tohoto výzkumu. slosar-petr@seznam.cz