|
Kvas Oskeruše
|
|
|
|
|
|
|
Patrik Bulko - (6) - 166.34 (?) 28.11.2009 21:51, zobrazeno: 107042x
Zdravim, prosim o radu kolko ma priblizne kysnut oskorusovy kvas.Uz mi kysne 3 tyzdne. Mam toho 100l a na zaciatku som pridal 2kg cukru a 30l vody, lebo to bolo neuveritelne huste. Mam ternim v palenici na 2.12.2009, ale stale to dost kysne. Mozete mi poradit, kolko taka oskorusa kvasi?Na nete o dlzke kvasenia niet zmienky.Dakujem.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.195 (?), 2.12.2009 21:11
Prosím Vás a prečo Ste tam nasypal ten cukor? Podarilo sa Vám znehodnotiť najdrahší kvas aký existuje. Ale prajem Vám až vypálite dobrú pálenku aj keď mohla byť výborná. Inak čo poznám tak 6 týždňov stačí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Patrik Bulko - (6) - 178.243 (?), 3.12.2009 16:23
Toto je moj prvy oskorusovy kvas. Hladal som na nete ako a co s tym, ale nikto nikde nenapisal, ako sa taky kvas zaklada a či a kolko sa tam dava vody. Volal som az do Muzea oskoruse do Ciech a tam mi povedali ze ten kvas kysne az 3 mesiace a ze kysne dlhsie ako slivkovy.Bol by som rad, ak by mi niekto poradil kolko to bude kvasit. Mam to v pivnici pri konstantnej teplote 18-20 stupnov.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Patrik Bulko - (6) - 178.243 (?), 3.12.2009 16:16
Poradili mi to tu u nas v okoli Trencina, ze sa tam dava na 100litrov dve kila cukru :-(ale ta voda tam bola ziadana, dal som tam 30litrov. Aj teraz je to stale velmi huste. Vonia to vsak uplne nadherne. Prelozil som datum palenia na 11.1.2010. Skor nebolo volne.Dufam, ze to zas neprekysne.Momentalne to kvasi krasne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.195 (?), 3.12.2009 21:08
Áno v okolí Trenčína smerom na Karpaty sú na lúkach staré stromy oskoruše a presne odtiaľ viem ako to chutí, ale ten cukor sme tam veru nedávali. Teplotu kvasenia máte ok len tá oskoruša je príbuzný druh hrušky tak bacha až Vám to neprekysne. Sledovať kvas a ak máte taký termín pálenia tak po ukončení kvasenia šup do chladu trebárs aj vonku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 68.29 (?), 22.12.2009 19:17
Tož chlapci, taky jsem letos poprvé zadělával na kvas oskeruše. Už to mám asi měsíc vypálené a teď jenom koštuju. Cukru jsem na 120 l sud dal cca 3/4 Kg a na rozkvasení jsem dal asi 5 litrů kalů a kvasnic z bílého vína. Vody jsem přidal přiměřeně. Kvalsilo to pozvolna, trochu jsem měl strach, aby se to nějak nezvrhlo, protože s tím bylo dost práce. Pálenka nemá chybu, ve vůni je cítit oskeruše. Nakapalo mi toho 13,7 l (51%). Kdo by potřeboval nějaké informace o oskeruši nebo i výrobě oskerušovice, tak vše se dočtete v brožurce Oskeruše od A do Z. Tak dejte vědět jak jste dopadli i vy.
HONZA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honza_P - (33) - 82.26 (?), 4.12.2009 20:54
Pane Bulko, moje otázka kolikrát jste zakládal kvas a pálil oskeruši byl směřovaný na anonyma xxx.xxx.126.195.
Osobně si myslím, že tím cukrem jste nic nepokazil, právě naopak si myslím, že Vám poradili dobře. Jen mě překvapilo to množství vody. Ostatně byl bych velmi rád, kdybyste sem za ten měsíc napsal výsledek. Jsem přesvědčený, že bude skvělý. A pro pana anonyma: to že je oskeruše příbuzná hrušce je pro mě novinka. Můžete mi poslat nějáký odkaz, či zdroj, který o tom píše podrobněji?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Honza_P - (33) - 82.26 (?), 4.12.2009 21:06
+ ještě: zkuste měřit cukroměrem zbytkový cukr. To je pro mě osobně nejdůležitější ukazatel. Zkuste to změřit třeba za 3 týdny a napište kolik jste naměřil. Myslím, že pokud byste to zde uveřejnil, posloužilo by to jako super informační zdroj.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.243 (?), 21.12.2009 12:22
Dakujem za radu Honza P..Kvas zatial stale krasne a vonavo kvasi a nepodarilo sa mi odmerat cukromerom nic, pretoze v tom nieje ziadna šťava a skusal som to vselijako scedit ale neuspesne. Mam vela precitane o oskorusi a vobec nie pravda, ze je oskorusa pribuzna hruske... Len tak vyzera, ale je to jarabina.Som presvedceny, ze tym cukrom (2kg/100l kvasu)som nic nepokazil a ta voda tam spravila dobre. Novy termin mam na 11.1.2010 a uz sa neviem dockat. Urcite vas budem informovat ako som dopadol. Inak slivovice mi natieklo z 300L kvasu 32 cistej 52% slivovice, vynikajucej chuti :-).Hruskovice z 270L kvasu/ 24 litrov 52% a jablka z 340l kvasu /31l jablkovice. Vsetko som palil som v palenici u p.Kristina v Bolesove.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
Pergoly: nápady a inspirace pro krásné venkovní prostory
Pergola je krajinný prvek, který musí být v souladu s venkovním designem a architekturou domu. Velik...
Venkovní kuchyně: inspirace pro perfektní letní vaření
Pokud máte to štěstí, že bydlíte v domě, nevynechávejte myšlenku na vybudování venkovní kuchyně. Vař...
Nápady na malé zahrady, které udělají velký dojem
Pokud jde o zahrady, ne vždy platí, že větší je lepší. Zvláště pokud si můžete prostor přizpůsobit p...
7 nejprodávanějších AKU sekaček na trávu v českých e-shopech
Jaro se blíží a s ním i čas, kdy naše zahrady vyžadují více péče. Pro mnohé z nás, kteří hledají efe...
8 zahradnických tipů pro krásnou a úspěšnou zahradu
Zahradničení může být terapeutickým způsobem, jak se zbavit stresu, strávit čas o samotě a kochat se...
|
|
|
|